Gigantisk kabel snart i bruk

4:11 min

Om ett par veckor kommer den första elektriska strömmen att skickas mellan Sverige och Litauen, i den nya elkabeln NordBalt. Den ska både skapa en bättre nordisk elmarknad och minska Litauens beroende av energi från Ryssland. 

Anläggningen i Litauen visades nyligen under det svenska statsbesöket där.

– Vi har sagt att vi ska spänningssätta den här i november och sedan ska vi köra systemprovningar och därefter ska vi lämna över den till kunden, berättar Hans Hillborg på ABB som är tekniskt ansvarig för NordBaltprojektet.

Hur mycket klarar kabeln av att föra över? Hur mycket ström blir det?

– Om man ska ta en lätt jämförelse så kan man säga att man tar sju miljoner 100 wattslampor, det kan länken överföra, säger Hans Hillborg, tekniskt ansvarig för Nordbaltprojektet på ABB.

Elkabeln som kopplar ihop Sveriges och Litauens elnät, är egentligen två kablar och en fiber för telekommunikation. De går från Nybro i Småland, först nedgrävda i marken i fyra mil, fram till Östersjön och sedan nedgrävda på sjöbotten i 40 mil, sedan en mil på land till kuststaden Klaipeda i Litauen.

Där finns en gigantisk omriktarstation som förvandlar kabelns likström till växelström som skickas ut på elnätet. Anläggningen är gigantisk med master, ledningar, isolatorer och två stora hallar med tekniska komponenter.

Där kabeln inte kunnat grävas ned på sjöbotten, har den skyddats av sten.

Projektet är ett samarbete mellan Svenska Kraftnät och bolaget LitGrid som sköter Litauens elnät. Det har kostat ungefär fem och en halv miljarder kronor, varav EU har betalat drygt en miljard för kabeldragningskostnaderna och 400 miljoner för investeringar i Litauens elnät.

Det här är en del av EU:s politik mot en gemensam europeisk elmarknad.

Invigningen ska ske vid årsskiftet och blir en del av en förändrad svensk elmarknad, där bland annat flera svenska kärnkraftverk planeras stängas om några år.

Kablarna som kopplar ihop ländernas elnät, gör att energibolagen i Litauen kan köpa och sälja el på den nordiska elbörsen.

På frågan om de svenska konsumenterna kan vänta sig höjda elpriser på grund av ökad efterfrågan, säger Mikael Odenberg, chef för Svenska Kraftnät, att det avgörs av marknaden, av tillgång och efterfrågan på elbörsen.

Kabeldragningen i Östersjön nära Litauen har störts av ryska fartyg och både Litauen och svenska UD har protesterat. För Litauen är tillgången på nordisk el, viktig också ur säkerhetspolitisk synpunkt.

President Dalia Grybauskaitė har sagt att den betyder att landet kan frigöra sig från beroendet av ryska energileveranser.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist träffade samtidigt sin försvarsministerkollega i Litauen Juozas Olekas och pratade om elkabeln och hur säkerheten kring Östersjön kan stärkas.

– Vi har diskuterat frågor kring Ryssland och vad som händer i vårt närområde och det nordiska och baltiska samarbetet och hur olika samarbeten i vår region utvecklar sig.

Har ni kommit fram till något konkret?

– Ja, det är klart att vi har idéer men det är ingenting som jag kan redovisa idag.

– När det gäller Litauen och de baltiska länderna så har vi ju länge samarbetat och det har ju gällt materielfrågor, utbildningsfrågor, övningar och så vidare så att det finns etablerat samarbete och det handlar väl om att utveckla det.

– Sedan är det ju klart att den utvecklingen, påverkar ju också våra diskussioner, sade försvarsminister Peter Hultqvist efter visningen av NordBalt.

Kung Carl Gustaf att sa att elkabeln är symboliskt viktig, när anläggningen i Klaipeda, visades i samband med statsbesöket i Litauen.

– Det är en symbol på många nivåer. Den ström som kommer att komma från Sverige och ska vidare ut i landet kommer att betyda väldigt mycket för både tryggheten och försörjningen av landets energi, en problematik som man kanske har levt med tidigare.

– Det känns bra att kunna leverera det så det här är en bra start och visar att det är möjligheter att göra goda, spännande samarbetsprojekt mellan två grannländer. Det är en sådan win-win-historia, sade kung Carl Gustaf, vid en improviserad pressträff vid NordBalt.