Många låginkomsttagare beroende av ränteavdrag

3:25 min

Omkring 65 000 svenska hushåll riskerar att drabbas extra hårt om ränteavdragen skulle tas bort.

Testa: Så påverkas din plånbok Hela granskningen: Kaliber om avdragsfällan

De här hushållen lever under riskgränsen för fattigdom och har samtidigt ränteavdrag på sina lån på mer än 500 kr per månad. Mer än hälften av dem är barnfamiljer. Det här visar ny statistik som SCB tagit fram åt Ekot och Kaliber.

Ensamstående mamman Sylvia Håkansson från Göteborg oroar sig för att ränteavdragen ska försvinna i framtiden.

– Det känns skrämmande, jag hoppas att det inte ska hända för jag vet inte vad jag gör i så fall, säger hon och fortsätter:

– Jag kanske kan hoppas att någon skänker mig ett välbetalt jobb med flexibel arbetstid så att jag kan ta hand om mitt barn.

Det är välkänt att det framför allt är höginkomsttagare i storstäderna som drar nytta av ränteavdraget, men SCB:s nya detaljerade sammanställning av siffror från 2013 visar också att många låginkomsttagare får höga ränteavdrag. Det är framför allt räntor på bolån som dras av.

Sylvia Håkansson har ett lån på sitt radhus i förorten Kortedala i Göteborg där hon bor med sin tolvårige son. Hon tjänar 15 000 kronor i månaden efter skatt och har ett ränteavdrag på ungefär 500 kronor.

– Jag är beroende av varenda krona. Vad ska man offra? Jag skulle kanske inte ha råd med hemlarm till exempel, eller tvingas dra ned på aktiviteter till min lille pojke, säger Sylvia Håkansson.

Finns det en risk att du skulle behöva flytta?

– Det tänker jag på varje dag.

I Sverige finns det ytterligare drygt tiotusen ensamstående föräldrar som befinner sig i Sylvia Håkanssons situation, med mycket låg inkomst och höga bostadslån. Hälften av alla hushåll bland de 65 000 i riskgruppen är barnfamiljer.

Hans Heggemann som tagit fram den unika statistiken för Kaliber och Ekot tycker det är slående att så många barnfamiljer som lever under riskgränsen för fattigdom har höga ränteavdrag.

– Tänker man på det så kan man tycka att det är förvånande att så många som har så låga disponibla inkomster ändå har ganska höga lån för att komma upp i de där nivåerna, säger Heggemann på SCB.

Debatten om ränteavdraget har varit intensiv den senaste tiden med riksbankschefen Stefan Ingves som främsta förespråkare för att det slopas.

Ingves oroar sig för att svenskarna lånar för mycket, och i Ekot i går sade de svenska bankerna gemensamt att de vill fasa ut ränteavdragen på åtta till tolv år.

Efter det sade även Sverigedemokraterna att de kan tänka sig en nedtrappning på lite längre sikt. Även Folkpartiet, Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har i varierande grad öppnat för att sänka avdragen.

Elisabeth Hedmark som är privatekonom på Länsförsäkringar tycker att de som är för en utfasning av ränteavdragen ofta missar att det kommer att slå hårt mot de hushåll som ligger i riskzonen för fattigdom. Särskilt om räntorna höjs i framtiden.

– Man kanske glömmer den här gruppen många gånger, de som har det sämst ställt som kanske är beroende av det här, säger hon. 

– Det är, som vi ser i den här statistiken, väldigt många hushåll. Vad händer med dessa om de inte har råd att bo kvar?