Ingen reservplan för 170 flyktingplatser

1:18 min

En byggnad som tillhör Furulidskolan i Kungsbacka började igår kväll brinna, byggnaden var tänkt som ett boende för flyktingar med plats för 170 personer. 

Halva byggnaden blev svårt brandskadad, vad som orsakade branden är oklart. Hans Forsberg, kommunstyrelsens moderate ordförande i Kungsbacka hoppas att åtminstone andra halvan kommer gå att använda.

– Det chockar, detta är jättetråkigt. Just nu så inventerar man på morgonen. Tydligen är det så att det är en del av byggnaden som är förstörd medans den andra delen kanske man kan använda, men det vet vi inte förrän vi inventerat detta, säger Hans Forsberg. 

Furulidskolan i Kungsbacka är under ombyggnad på grund av att man hittat mögel i delar av skolans lokaler, vissa delar av skolan revs därför tidigare ner för att byggas om. Men en av skolans byggnader var i gott skick och kommunen planerade att låta migrationsverket använda den som ankomstboende för flyktingar, med plats för 170 personer. Och det är den byggnaden som i natt började brinna. Just nu är det oklart om åtminstone den andra halvan av byggnaden som inte fick stora brandskador kommer gå att använda, men oavsett så finns det ingen plan B för boendeplatserna, menar Hans Forsberg. 

– Det finns ingen annan plan för detta, säger Hans Forsberg (m). 

Branden i Kungsbacka är den tredje på ett asylboende i Sverige på en vecka. 

– Det är viktigt att kunna föra en dialog, det är hemskt det som hänt.