SM-guld till Rosengård efter målfest

2:29 min

Det blev aldrig någon riktig dramatik om SM-guldet. Rosengård slog Linköping med 5-0 och säkrade därmed tredje raka SM-guldet.

– Med tanke på hur spelarna tar sig igenom den här hösten är det ett av de största SM-gulden vi vunnit, säger förre Rosengård-spelaren och numer sportchefen Therese Sjögran till Radiosporten.

Förutsättningarna var enkla på förhand. Rosengård skulle säkra SM-guldet vid seger hemma mot Linköping. Om Rosengård tappade poäng skulle guldet gå till Eskilstuna om de vann sin match.

Men redan efter nio minuter gjorde Natasha Andonova 1-0 för hemmalaget. Hon stressade motståndarnas veteranback Charlotte Rohlin, som gjorde sin sista match, och tog bollen och placerade den snyggt i mål.

Sedan rann det bara på. I mitten av den andra halvleken gjorde Rosengård tre mål på sju minuter efter det ena mönsteranfallet efter det andra. Andonova gjorde tre mål i matchen.

SM-guldet är Rosengårds tionde. Det första tog man som Malmö 1986.

– Nu får vi en stjärna på bröstet, det är skithäftigt, säger Sjögran.

Rosengård har nu tre raka SM-guld och Sjögran tänker inte låta något annat lag få ta över tronen.

– Jag trodde aldrig vi skulle vinna med 5-0. Vi visar att vi är bäst, helt enkelt. Vi tänker fortsätta ta guld. Det här är bara början på något nytt. Vi har varit nere och vänt i skiten, nu är vi på väg, säger Sjögran.

Rosengårds lagkapten Lina Nilsson håller med.

– Just nu ser jag ingen som kan slå oss, säger hon till Radiosporten.

Rosengårds säsong har varit turbulent. Stjärnor som Anja Mittag, Ramona Bachmann och Therese Sjögran lämnade klubben i somras (Sjögran blev sportchef). Dessutom lämnade tränaren Markus Tilly.

– Man har tappat serieledningen, man har tappat spelare och kanske tron på sig själva. Men man har hittat tillbaka, säger Radiosportens expert Anette Börjesson.

Men Börjesson tror inte Rosengård kommer dominera svensk fotboll framöver. Hon tror att Eskilstuna, Linköping och Piteå kommer fortsätta utmana.

Eskilstuna slog Göteborg med 2-0 och får nöja sig med andra plats och spel i Champions League.

Piteå blev historisk trea (läs mer om det här) medan Linköping tappade till fjärde plats. Tungt avslut för landslagsveteranen Rohlin som nu lägger skorna på hyllan.

– En riktig pissmatch för oss. Personligen är det inte den här matchen jag kommer att komma ihåg i min karriär, säger Linköpings lagkapten till TT.

I botten åkte Hammarby ur allsvenskan efter dramatik. Läs mer om det här.