Skåne

Dyrt när hotell blir boende för ensamkommande

1:56 min

Det kommer nu över hundra ensamkommande flyktingar varje dag till Malmö. Pressen på att hitta boende gör att kommunen därför tecknat avtal med bland annat en hotellkedja och man räknar med att hyra runt 500 platser per dygn framöver.

Malmö stad har tecknat avtal på totalt ett par hundra hotellplatser på Scandic City och hotellet i Tomelilla. Men det kommer inte att räcka, tror Annelie Larsson, förvaltningsdirektör på sociala resursförvaltningen, Malmö stad.

– Vi befinner oss i en väldigt akut och ansträngd situation. Vi måste hitta olika alternativ för att garantera ett tryggt och säkert boende för de ungdomar som vi enligt socialtjänstlagen har ett ansvar för, säger hon.

Kostnaderna för hotellplatserna varierar ganska mycket. I Tomelilla kostar ett rum drygt tusen kronor, vilket är nästan dubbelt så mycket som på Scandic City i Malmö. I priset ingår dock att hotellet ombesörjer transporter i viss utsträckning. Avtalet som gäller 85 platser per natt löper till den siste januari.

Sociala resursförvaltningens förhandlingsutrymme är begränsat, säger Annelie Larsson.

– Vi försöker att förhandla men det är klart, vi är ju i en bekymrad situation eftersom vi behöver många platser på ett och samma ställe.

Sociala resursförvaltningen direktupphandlar platserna.

– Vi är i en akut situation och därför har vi ju fått teckna avtal utan att göra den vanliga upphandlingsprocessen, säger Annelie Larsson.