Onödiga lägenhets-renoveringar leder till hög hyra

7:20 min

Hyresgäster som får sin lägenhet renoverad får räkna med högre hyra, utan att de själva kunnat påverka vilken ombyggnad som ska göras. Bostadsbristen och reglerna för hur hyrorna sätts i hyresfastigheter gör att fastighetsägarna får fel fokus och gör för mycket renoveringar. Den bilden ger en nyligen publicerad forskningsrapport.

- Badkaret ska ut. Stora kakelplattor skulle jag få istället för de här, men det är ju mycket trevligare med de här, så jag tycker nä finns ingen anledning.

Helt och snyggt kakel det har hon redan, så nytt behövs inte, säger Mait Eckerström som bor i en tvåa på 59 kvadratmeter några minuters promenadväg från tunnelbanan i Stockholmsförorten Hagsätra. Här har hon bott i lite mer än 10 år och hon trivs. Fastigheten, som är från 50-talet köptes 2005 av IKANO fastigheter, ett bolag som ägs av familjen Kamprad och nu ska huset renoveras. Stammarna, elen och fönstren ska bytas och badrummen kaklas. I köket blir det ny kyl, och frys, induktionshäll, och plats för micro och skafferiet åker ut.

- Det här förstår du ska bort. Var ska man i en liten tvåa göra av grejerna.

Mait Eckerström förstår att stammarna behöver bytas men hon tycker att fastighetsägaren gör mer än vad som behövs

- Dom säger att det kostar mycket pengar med stambyte, men vad kostar det inte att riva det som fungerar. Det tycker jag är värre.

Hans Lind forskar om fastigheter på KTH i Stockholm. I en rapport slår han fast att dagens hyressättningssystem i kombination med bostadsbristen gör att fastighetsägarna lockas att göra de renoveringar som gör att de kan höja hyran snarare än de som behövs och som de boende vill betala för.

Det här beror på att underhåll som att laga läckande rör och måla om inte leder till hyreshöjningar, eftersom det är inbakat i hyran, men att lägga in kakel å klinkers i badrummet eller parkett i vardagsrummet det är standardhöjande åtgärder som ger fastighetsägaren rätt att höja hyran. Hans Lind har inte gjort några beräkningar men menar att forskningen har stöd i verkligheten.

- Kvaliteten på dagens bostadsbestånd är inte fullt så dålig som många föreställer sig och man kanske inte behöver göra så mycket som vi tror. Man kan kanske lappa och laga ett litet tag till, men lappa och laga får man inga hyreshöjningar av, så därför får vi paradoxalt nog för mycket renoveringar på grund av de här reglerna.

Boverket bedömer också att antalet renoveringar ligger på en hög nivå och har gjort det sedan tre år tillbaka på fråga från Boverket svarade också 42 procent av de kommunala bostadsbolagen förrförra hösten att sen de började agera som affärsdrivande bolag har de ökat andelen standardhöjande åtgärder framför vanligt underhåll. Hyresgästföreningen i Stockholm säger också att fastighetsägarna vill göra mer i lägenheterna än tidigare och att hyrorna därför blir högre efter renoveringar nu.

Vi är tillbaka i huset i Hagsätra som ska renoveras. Lotta Sandström har bott här i en tvåa i drygt 5 år. De boende har olika uppfattningar, en del vill ha det nya, en del inte
- Flera säger att det är kallt i lägenheterna idag och ser framemot fräschare och modernare kök och badrum. Lotta Sandström tillhör de som är emot - de är i minoritet.

- Man behöver inte riva ut all inredning som är. Man menar att man vill göra det och att man behöver göra det för framtida generationer, men man vet ju inte vad framtida generationer vill ha. Man kan ju inte vara säker på att framtida generationer vill ha IKEA-kök. Det kan ju lika gärna vara så att de vill ha retro, eller att man vill ha det väldigt sparsmakat för att inte hyran ska bli så himla hög.

Lotta Sandström vet inte vad hyran blir efter renoveringen som ska starta i början av nästa år. Hon säger att hon inte har fått något svar på den frågan från fastighetsbolaget IKANO, men hon har hört att på Hagsätra Torg ett stenkast därifrån handlar det om hyreshöjningar kring 40 procent. För Lotta Sandström skulle det betyda att hyran höjdes från straxt över 5 000 till straxt över 7 000 kronor.

Christian Mariager är fastighetschef på IKANO, han är på plats för att kolla hur det går med renoveringen av fastigheten på Hagsätra Torg.

Christian Mariager känner inte igen sig i forskaren Hans Linds bild av onödiga renoveringar, men säger att han bara kan prata för IKANO. Han säger också att IKANO:s fastigheter i Hägersten behöver renoveras, husen är snart 60 år. Han säger också att de flesta hyresgäster vill ha en högre standard och det gör att hyrorna höjs.

- Ja - de ökar ju väsentligt så är det.

Vad handlar det om när du säger väsentligt?

- Det är upp till 35 procent på snittet i en fastighet

- Runt 2- 2,5 tusen - någonstans runt där.

Bostadsforskaren Hans Lind på KTH säger att vi kommer att se fler renoveringar som hyresgästerna hellre skulle vara utan. Bostadsbristen och regelverket består och det finns bolag som har som affärsidé att köpa fastigheter i miljonprogrammen och rusta upp dom till nyproduktionsstandard. Att stärka hyresgästens ställning som en statlig utredning nu ser över det tror han inte hjälper. Det viktiga är att se över regelverket för hur hyrorna sätts . Hans Lind föreslår istället ett system som tillåter flera olika nivåer på förbättringar när fastigheter renoveras.

Hans Lind menar också att dagens hyressättningssystem ökar segregationen på bostadsmarknaden - siffror från Boverket visar också att fler flyttar i samband med renoveringar än annars och det är de med låga inkomster som flyttar och de flyttar till områden med ännu lägre inkomster. När det inte renoveras brukar folk flytta till områden med högre inkomster. Christian Mariager, fastighetschefen på IKANO säger att bolaget försöker hjälpa de som inte klarar hyreshöjningar och att de hittills har lyckats med det. Men Marlis Nikoleizik som bott i huset i Hagsätra i 17 år har ännu inte erbjudits något alternativ, hon är arbetslös och orolig för den kommande hyreshöjningen.

- Jag kommer inte ha råd att bo kvar så enkelt är det.

Men kan du inte byta din lägenhet?

- Det finns ju mest nyproduktion och de är inte så mycket billigare. Det har jag faktiskt tittat på och prisskillnaden har varit väldigt liten plus att du som arbetslös har väldigt svårt att söka ny bostad.

Vad gör du då?

- Det undrar jag också, vad gör jag då?

Karin Nilsson
karin.nilsson@sverigesradio.se