Människor som Sverige vill skicka tillbaka får inte komma hem

1:58 min

Människor från andra länder som har fått nej till att stanna i Sverige kan skickas ut ur landet med tvång. Om de själva vägrar att lämna landet kan polisen tvinga iväg dem. Men det kan bli svårt för polisen, eftersom många länder inte kan eller vill ta emot sina medborgare.

Klicka på texten för att läsa mer

Patrik Engström är chef för gränspolisen som utvisar människor från Sverige. Han berättar att det är vissa länder som det är extra svårt att skicka tillbaka människor till:

- Om vi då utgår från det som är polisens uppgift, nämligen att utvisa med tvång, så är ju Somalia i princip omöjligt. Afghanistan, Iran, Irak är svårt. Iran är mycket svårt. Eritrea är i princip omöjligt med tvång. Det är ju då de länder som vi har ganska många ärenden på, säger Patrik Engström.

Även länder som Libyen, Marocko och Libanon är svåra att skicka tillbaka människor till. Vissa länder som Iran och Irak vill inte ta emot sina medborgare om de inte kommer tillbaka frivilligt. Länder som Somalia och Libyen saknar ordentliga myndigheter som Sverige kan prata med om de som ska skickas dit. Det skriver polisen nu i en undersökning åt politikerna i regeringen.

Nästan omöjligt

Regeringen har sagt åt polisen att skicka tillbaka fler personer med tvång, ifall de vägrar att lämna Sverige. Men i 27 procent av de gånger som polisen ska göra det så blir det nästan omöjligt, eftersom hemländerna inte vill ta emot människorna. Istället händer ingenting och efter några år kan personen istället be om att få stanna i Sverige ännu en gång:

- De här ärendena blir liggande hos oss tills personerna kan lämna in en ny ansökan och det är naturligtvis olyckligt men i slutändan är det inte en polisiär uppgift att lösa, säger Patrik Engström.

Patrik Engström och gränspolisen menar att det egentligen inte är deras jobb att lösa problemet med att vissa länder vägrar ta emot sina egna medborgare. Istället är det här nåt som politikerna och personal på Sveriges ambassadkontor i de här länderna borde försöka lösa, säger han:

- Det krävs ju att Sverige som land måste förhandla med de här länderna och få till överenskommelser om att de ska ta emot sina medborgare, säger Patrik Engström som är chef för gränspolisen.