Malmö

Malmöpolitiker i demonstration med antisemitiska inslag

1:25 min

Två riksdagspolitiker från Malmö talade vid en palestinsk demonstration i söndags, där flera personer hyllade den senaste tidens knivattacker mot judar i Israel.

Det var vänsterpartisten Daniel Sestrajcic, och socialdemokraten Hillevi Larsson som deltog på demonstrationen.

– Detta var ju en demonstration för fred och frihet. Jag var där för att tala för fred och frihet, säger Hillevi Larsson (S).

På demonstrationen förekom utrop som "knivhuggningar av soldater", "frihetskrigare med kniv" och "krigare till Jerusalem".

– Jag tar avstånd både från antisemitiska uttalanden och uppmaning till våld. De här slagorden var ju på arabiska och det var ju enskilda personer så det var ju inte de som anordnade demonstrationen som stod bakom det här. Jag fick inte klart för mig förrän efter demonstrationen vad de sa, säger Hillevi Larsson.

Du är ändå riksdagsledamot i en stad som har haft problem med antisemitism och dåd mot judar. Vad tänker du om att du deltog på en manifestation där sådana här saker sades?

– Man kan inte hålla sig borta från alla demonstrationer där det finns människor som talar ett annat språk. Det kan alltid vara någon i publiken som säger eller skriker någonting.

Daniel Sestrajcic (V), som just nu utreds för misstankar om bland annat försök till våld mot tjänsteman, säger att han bara var med i början av demonstrationen, innan de antisemitiska slagorden.

– Jag tycker att det verkar helt fruktansvärt och är inte någonting som jag på något sätt ställer mig bakom, säger Sestrajcic.

Det har även kommit in en anmälan till Justitiekanslern, JK, mot båda riksdagsledamöterna för "deltagande i hets mot folkgrupp".

Vi har inte lyckats få tag på demonstrationens arrangör, som kommenterat händelsen i annan media.

– Vi från Palestinska kulturföreningen hade en demonstration för att hjälpa Palestina. Vi pratade inte om knivar. Det var privatpersoner och inte representanter från Palestinska kulturföreningen som pratade om knivar, säger Yahia Abuwatfa till  Kvällsposten

Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, har kritiserat demonstrationen på sin Facebook-sida och skrivit att den är "mycket oroande".