Stort intresse för att leasa bil

1:24 min

Registreringen av nya personbilar slår rekord månad efter månad i Sverige och inte minst är det privatleasingen som ökar. Många yngre vill långtidshyra istället för att köpa en ny bil.

– Intresset för leasing har ökat rejält även i Kalmar, säger Stephen Leonard säljare vid Bilkompani.

Stephen uppskattar att han pratar privatleasing med var fjärde kund han träffar - vilket också är betydligt fler än för bara ett par år sedan.

På privatmarknaden är nu var sjätte nyregistrerad personbil leasad vilket är en tredubblad andel på bara drygt tre år och en ökning med 60 procent jämfört med förra året vid samma tid.

– Jag tror det är en samhällsutveckling där man mer och mer lever efter vad man har i kassan per månad. Det är trenden, säger Stephen Leonard.

Medelåldern på den som leasar en bil är tio år lägre än den som väljer att köpa sin bil.

– De äldre kunderna frågar inte om leasing och är inte intresserade, säger Stephen.

Dubbelt så många väljer att leasa sin första bil istället för att köpa nytt och leasing lockar en lite större andel kvinnor än alternativet att köpa.

De är nästan uteslutande relativt små bilar och som används maximalt 1 500 mil per år som leasas medan större bilar blir för dyra, säger Stephen Leonard.

Förutom att ha råd med månadskostnaden varje gång under de 36 månader som ett normalt leasingavtal omfattar så gäller det att behandla och vårda bilen som den vore köpt annars kan det bli dyrt när den ska lämnas tillbaka:

– Man ska behandla den som sin egen nya bil och den ska helst vara skadefri annars får man en kostnad. Det är en risk man tar, säger Stephen Leonard.