Staten öppnar för att sälja Svenska Spel

2:06 min

Statens monopol på spelmarknaden ska avskaffas, det är innebörden i de utredningsdirektiv som regeringen beslutat om. En följd kan bli att Svenska Spel säljs och bland de 360 anställda i Visby ökar oron.

– Rena rama vilda västern. Så beskriver Svenska Spels vd Lennart Käll dagens spelmarknad. Han välkomnar därför den statliga utredning som regeringen beslutat tillsätta.

– Vi har en marknad i dag där det är många aktörer som jobbar helt utan tillstånd och helt utan tillsyn från myndigheter, helt utan kontroll.

På papperet har svenska staten i dag monopol på spel om pengar - men i verkligheten tar utländska, nätbaserade spelbolag allt större marknadsandelar.

Det är bakgrunden till att regeringen nu tillsatt en utredning, som i praktiken innebär att spelmonopolet avskaffas. Enligt utredningsdirektiven ska ett licenssystem införas, och privata bolag släppas in på marknaden. Dessutom, skriver regeringen, bör utredaren överväga om staten ska äga och styra spelbolag.

Vd Lennart Käll svarar så här på frågan om han tror att staten kommer att sälja Svenska Spel:

– Det där är nånting som vi får se hur utredaren kommer att hantera.

Och på frågan om hur en eventuell försäljning skulle påverka de 360 anställda på Svenska Spel i Visby, svarar han:

– Vi får ta ett steg i sänder och avvakta att utredningen får komma igång och sen se vad man kommer fram till.

Även om utredningen välkomnas av de flesta, så finns det också en oro bland Svenska Spels anställda.

– Ja, det är klart att det finns en oro för framtiden, säger Johnny Wid, klubbordförande i fackförbundet Unionen på Svenska Spel.

– Vi vet ju faktiskt inte hur företaget ska se ut efter en omreglering. Finns Svenska Spel kvar i Visby eller inte? Svenska Spel är en av de största arbetsgivarna på Gotland.

– Jag har full respekt och förstår att det finns en oro, säger vd Lennart Käll. Speciellt på Gotland, just kring att det inte finns några svar på de frågor som du och andra ställer. Det är nånting vi försöker diskutera också internt på Svenska Spel.