Många flyttar från Ungern för jobb i västeuropa

5:58 min

I helgen stängde Ungern sin gräns mot Kroatien för flyktingar och den ungerska regeringen står för en mycket hård linje i flyktingfrågan. Samtidigt menar många att ett långt mycket större problem än flyktingarna, är att så många ungrare väljer att lämna landet för arbete i andra EU-länder. Inte minst många läkare söker sig utomlands och det här skapar stora problem för den ungerska sjukvården.

I helgen stängde Ungern sin gräns mot Kroatien för flyktingar, samma sak har man tidigare gjort vid den serbiska gränsen och enligt regeringen kommer i stort sett inga flyktingar alls till landet längre.

Samtidigt som den ungerska regeringen står för en mycket hård linje i flyktingfrågan står landet inför ett enligt många långt större problem. Många ungrare väljer att lämna landet för arbete i andra EU-länder.

Inte minst många läkare söker sig utomlands och det här skapar stora problem för den ungerska sjukvården.

Vår Östeuropakorrespondent Johanna Melén träffade Bernárd Beres. Han pluggar just nu svenska i Budapest. Efter nyår börjar han sin tjänst som narkosläkare i Örebro.

– Det är jätteskrämmande. Om två månader ska jag börja arbeta där och prata svenska hela tiden. Det är jättesvårt, säger Bernard Beres och skrattar.

Bernard och hans fru som också är läkare har läst svenska på en språkskola i Budapest i fyra månader. De har ett barn och väntar ett till i november. De flyttar främst på grund av låg lön och dåliga arbetstider i Ungern.

Innan vi fick barn gick det bra, men nu är det svårt säger Bernard och berättar att han periodvis har haft flera jobb samtidigt för att få ekonomin att gå ihop.

– Ibland gick det tre, fyra dagar utan att jag såg min son, säger han.

Bernard säger att en specialistläkare i Ungern tjänar mellan motsvarande sex och tolv tusen kronor per månad, långt under en svensk läkarlön.

Han känner många som söker sig utomlands för ett bättre liv.

– Jag tror att det saknas en hel generation på sjukhusen i Budapest, säger han.

Men det är inte bara läkare som lämnar Ungern. Intill sitter Bernard Beres svenskalärare Jens Malmsten.

– Jag har haft privatelever som har varit snickare, apotekare och elektriker. Det är ett helt spektra, inte bara läkare, som sticker säger han.

Bianca är 25 år och läser genusvetenskap vid Centraleuropeiska universitetet i Budapest. Så snart som hon är klar med sina studier tänker hon flytta till London.

– Ja tyvärr. Jag tror att många unga håller med mig i att karriärmöjligheterna här i Ungern särskilt goda. Därför tänker jag inte stanna här och med tanke på den låga lönen, säger hon.

I Budapest säger man lite skämtsamt att London har blivit Ungerns andra största stad. Exakt hur många ungrare som varje år flyttar utomlands är svårt att veta. Alla anmäler inte sin utflytt och några flyttar tillfälligt för att sedan komma tillbaka. Enligt siffror från den ungerska statistikmyndigheten bodde omkring 420 000 ungrare utomlands 2014. Ungern har knappt tio miljoner invånare.

Uppgifter från Centraleuropeiska universitetet i Budapest och som sträcker sig fram till 2013 visar att antalet människor som lämnat Ungern de senaste åren ökar. Tyskland och Storbritannien hör till de populäraste länderna att flytta till.

Zoltan Aszalos, som arbetar vid ett medicinskt universitet i Budapest, har studerat framförallt läkares och sjuksköterskors utflyttning. Han säger att många ungrare säger att de gärna vill flytta, men att det i själva verket är ganska få som gör det. Däremot är problemet verkligt och stort inom hälsosektorn säger Zoltan. Det gäller inte bara i Ungern utan också i till exempel grannlandet Rumänien. Konsekvenserna är allvarliga.

– Människor dör helt enkelt eftersom det saknas läkare och specialister. Bland annat drabbar det cancersjuka, säger han.

Zoltan Aszalos har just skrivit en rapport för EU-kommissionen om ämnet och han säger att de länder som anställer till exempel de ungerska läkarna, som Sverige, borde ta mer ansvar för följderna.

– Det blir ju faktiskt så att fattigare länder hjälper sjukvårdssystemet i rikare länder. Därför borde de rikare länderna på något sätt kompensera för det. Visst råder det fri rörlighet och det är bra, men det finns ju också en föreställning om allas lika rätt till sjukvård. De två målen står emot varandra, säger Zoltan Aszalos.

Att så många ungrare flyttar utomlands, gärna till länder i Västeuropa har bland annat uppmärksammats av regeringskritiker i Ungern den senaste tiden. Det framstår som en slags paradox till den ungerska regeringens motvilja till att släppa in flyktingar i landet.

Läkaren Bernard Beres, snart på väg till Sverige, säger att flyktingarna borde välkomnas. Till exempel skulle det ju behövas läkare från Mellanöstern, eller Kina, som kan ersätta dem som åker, säger han.

För Bernard Beres handlar flytten från Ungern till Sverige inte bara om ekonomi. Han är trött på den utbredda korruptionen, där ungerska läkare förväntas ta emot mutor från patienterna. Dessutom är han orolig över den politiska utvecklingen. Därför är familjens plan att stanna i Sverige och låta barnen växa upp där.

– I min barndom var det mer demokrati. Nu är det inte så. Jag vill att mina barn ska få uppleva samma sak som jag upplevde på 90-talet.