Per Jensen, expert på hundars kommunikation

Din hund förstår lika mycket som ett 4-årigt barn

5:36 min

Det finns ett allmänt synsätt om att hunden inte är så intelligent men det motbevisas nu. Per Jensen som är professor i Etologi vid Linköpings universitet menar att hunden förstår ditt prat - och inte bara korta kommandon utan meningar.

Lyssna på Ninas intervju med Per Jensen om hundar och läs om två olika tester du kan göra med din hund.

– De flesta hundägare vet att hundarna förstår ett och annat, men de underskattar ofta sina hundar. De finns hundar som kan omkring 1000 ord och lite grammatik. De påminner om ett barn i fyra årsåldern, säger Per Jensen.

– Hundar är lite dumma när de ska lösa vissa problem men de är duktiga på att kommunicera med människor. Jag brukar inte längre säga: Sitt! Ligg! Istället säger jag: Hördu Nisse - kan du inte sitta en stund här medan jag knyter skorna? Och då sätter han sig.

Tonläget då? Pratar man inte baby-språk med hundar?

– Jo, men det ska man ju. Det gör man när man vill visa sin vänlighet. Hundar kan skilja på olika tonfall.

Två tester att prova hemma

Burktestet

Ta godis och lägg det i en burk och skruva igen locket. En varg skulle aldrig ge sig. Den krafsar och biter och försöker få upp burken, men en hund håller på i 10 sekunder och sedan vänder den sig om för att få hjälp.

Pektestet

Man har två burkar med godis under en av dem. Om man inte göra något gissar hunden men om man pekar på en av burkarna så kommer hunden att förstå var godiset är. Detta förstår inte ens schimpanser, säger Per Jensen.

– Det handlar om 15.000 av samliv mellan hund och människor där man valt ut de hundar som kommunicerar bäst.

Hur smart är din hund?