Läkarstudenter i Umeå fick lära sig att mödomshinnan finns - trots att det är en myt

Emma Ljungman pluggar till läkare i Umeå och hennes klass fick lära sig om mödomshinnan, trots att den inte finns.

– Kvinnors liv i världen och även i Sverige har blivit förstörda på grund av den här myten. Därför tycker jag att det gör stor skada att den här myten sprids vidare, säger Emma Ljungman och lägger till: 

– Är det någon som ska veta hur kroppen ser ut så är det väl läkare?

Läs mer: Sjukvården ska inte utföra oskuldskontroller

"Det har redan skett stor skada"

Enligt studenter i Umeå så var det under en föreläsning om kvinnans könsorgan som en föreläsare visade en bild på en mödomshinna och sa att "den här spricker vid första samlaget".

– Då var det en person i klassen som reagerade och ifrågasatte men då svarade föreläsaren med att "hon var experten på det här och det hon säger stämmer", berättar Emma Ljungman.

Dagen efter föreläsningen blev föreläsaren ifrågasatt av en annan elev och sa då att hon hade blivit missförstådd. 

– Hon sa att hon skulle ta upp det nästa gång hon träffar oss. Men jag tycker redan att stor skada har skett, säger Emma Ljungman.

Vill inte svara på om mödomshinnan finns eller inte

– De böckerna jag utgår ifrån är på engelska och direktöversättningen från engelska till svenska är just mödomshinna, säger lektorn Ludmila Novikova som höll i föreläsningen och fortsätter:

– Jag har förstått nu i efterhand att många reagerade på det här och jag förstår det.

Men om jag frågar dig, finns det en mödomshinna? Vad blir ditt svar då?

– Du kan inte fråga mig det, jag har inte gjort egna studier på det här. Vissa personer menar att det finns och andra säger att det inte finns. Därför kan jag varken säga ja, det finns en mödomshinna eller nej, det finns ingen mödomshinna, svarar Ludmila Novikova.

Läs mer: P3 Dokumentär - Myten om mödomshinnan

Men nej, det finns ingen hinna som spricker

RFSU säger att det inte finns någon mödomshinna utan att det istället finns en slidkrans som ser olika ut hos alla med slida.

– Den här myten om en hinna som ska spricka är väldigt stark. Det handlar också om normer kring tjejers sexualitet och myten blir ett sätt att kontrollera tjejer, säger Hedvig Nathorst-Böös som är sakkunnig inom sexualupplysning hos RFSU.

Vad tänker du om det här som hände i Umeå? 

– Det är ju viktigt att läkare får korrekt kunskap om hur anatomin ser ut och att det inte går att se på någon om man har haft vaginalt samlag eller inte. Men vi utgår ifrån att man på universitetet vilar på en vetenskaplig grund.