Efterlängtad bokhandel öppnar i Järna

8:17 min

Tudda Galumpa är namnet på den nya barn- och ungdomsbokhandeln som ska slå upp porten den 30:e oktober i Järna. En efterlängtad etablering, enligt Järnaborna.

Cirka en och en halv mil utanför Södertälje ligger Järna och där ska Tin Carleson och hennes dotter Janna Carleson som länge bollat idén om att öppna en bok- och pappershandel äntligen blir verklighet.

Tin har jobbat på bibliotek i 25 års tid innan det nystartade projektet. Man hoppas med denna bok och pappershandel att barn och ungdomar ska börja läsa böcker i större utsträckning.

– Tanken är inte bara att det ska vara en bokhandel rakt upp och ner utan att unga också ska kunna hänga där och läsa böcker och få göra andra aktiviteter kopplade till böcker och papper.

Bygden ställer sig mycket positiva till den nya bok och pappershandeln som ska öppna i slutet av månaden.

– Byggnaden som affären ska öppna i är ett gammalt tryckeri och har även varit en gammal byskola. I Järna finns för tillfället ingen annan bokhandel och det gör ju det hela ännu mer lockande, säger Tin Carleson.

Tin ser även att allt för mycket tid för ungdomarna idag går åt att sitta på sociala medier eller liknande och det märks i PISA undersökningarna att unga inte har samma läsförståelse som förut.

– Läsning är viktigt, avslutar Tin Carleson