Slut på övernattning för flyktingar

2:29 min

Muslimska församlingen i Malmö kommer inte längre att erbjuda sovplatser åt flyktingar. De känner sig motarbetare av myndigheterna.

– Som mest har vi haft 250 personer här varje natt. De har fått sovplats och varm mat. De har fått lugn och ro. Vi har hjälpt dem med transporter tillbaka till centralstationen och de har fått information.

Under hösten har församlingen upplåtit sina lokaler åt omkring 200 flyktingar per natt men nu upphör det, skriver Sydsvenskan. Det är tomt i den stora industrilokalen i Malmö. Det som minner om att hundratals människor övernattat där är kuddar och madrasser packade på varandra. De som sovit över i lokalen har framförallt varit människor som velat åka vidare från Sverige eller andra som inte fått någon annan sovplats i Malmö, säger Abdullah Ali.

– Anledningen till att vi har slutat med det här är att vi har känt att vi blir motarbetade och vi får inte hjälpa fler. Volontärer har blivit kriminaliserade. Vi har blivit anklagade för att vi smugglar folk när vi kör folk hit och istället för att samarbeta med oss har de valt att stänga ute oss helt.

De han syftar på är bland andra Migrationsverket och polisen, som enligt Abdullah Ali blivit betydligt mindre benägen att samarbeta med frivilliga, men det är något som båda myndigheterna avfärdar. Polisens presstalesperson i Malmö, Ewa Gun Westford säger att man har ett gott samarbete med de flesta frivilligorganisationer men att det första flyktingarna som kommer till Sverige ska göra är att söka asyl.

– Men innan dess vill inte vi att man kör runt människor. Man ska ha papper och handlingar på att man får vistas i Sverige. Det är inte meningen att man ska vara ett transitland.

Men Nils Karlsson, miljöpartistiskt kommunalråd i Malmö med ansvar för bland annat demokratifrågor, tycker att bland andra Muslimska föreningen har gjort ett mycket viktigt arbete och håller bara delvis med polisen.

– Jag tycker att det är ett märkligt ställningstagande att man ska tvinga människor att söka asyl i Sverige. Att acceptera att människor vill åka vidare måste vi nog göra. Men vi har ju inre gränskontroller och polisen kan inte välja och vraka vilka de ska upprätthålla och jag förstår att det är problematiskt, säger Nils Karlsson.