Ljus framtid för grisbönderna

1:54 min

Det blir fortsatt svag lönsamhet för landets lantbrukare enligt den nya Lantbruksbarometern som släpps idag. Men det är stor skillnad mellan olika grenar, och för grisbönderna ser det ljust ut.

 Det beror på att konsumenterna numera är villiga att betala mer för svenskt än utländskt kött säger Torgil Bertilsson som är grisuppfödare i Kristianstad.

– Den svenska modellen som innebär en högre djurvälfärd med större ytor och halm och hård kontroll på uppfödningsmetoder och låg förbrukning av antibiotika - det har ju en prislapp.

Den prislappen betalar nu konsumenterna efter att efterfrågan på svenskt griskött ökat i förhållande till utländskt, och enligt Torgil Bertilsson skedde det efter debatten om sämre djurhållning och mer antibiotikaanvändning i Danmark.

– Det visade sig att vi är bättre än alla delarna som danskarna har problem med.

– Vi har en efterfrågestyrd prissättning på svenskt griskött vilket gör att vi har ett väsentligt bättre pris idag. Vi har ett pris som är 10-15, kanske upp emot 20 procent högre, och det är enastående. Men tänker man då på att vi samtidigt har 15 procent högre kostnader än vad dom har utomlands så belyser det vikten av att vi har ett högre pris i Sverige.

I Lantbruksbarometerns mellanmätning som kommer idag - spår grisproducenterna alltså en fortsatt uppgång - Men lantbruket i stort tror på fortsatt dålig lönsamhet. Mätningen bygger på intervjuer med 500 lantbrukare och görs av LRF Konsult och Swedbank och Sparbankerna - där Per Skargren är segmentansvarig för lantbruk:

– Det är en fortsatt stark pessimism om uppfattningen om hur lönsamheten kommer att utvecklas. Och där vi ser att mjölkproducenterna har en väldigt negativ bild av nuläget och framtiden.

Men grisproduktionen är alltså gren av lantbruket som ser mest positivt på framtiden säger grisproducenten Torgil Bertilsson

– Den situationen vi har nu är lite av en önskedröm när det är större efterfrågan än tillgång. Det säger det mesta tycker jag.