Därför har svenska dragqueens blivit avstängda från Facebook

2:10 min

Flera dragqueens i Sverige har fått sina Facebook-konton inaktiverade. Enligt automatsvaret från sajten beror det på att de inte har använt sina "riktiga namn".

Adam Risberg, eller Admira Thunderpussy som han är mest känd som, jobbar som dragqueen i Stockholm. Han är bara en av många dragqueens som blev avstängd från Facebook, för att inte ha använt sitt riktiga namn.

Adam och flera av hans kollegor vill ha två profiler, för att inte alltid tvingas berätta för alla att man jobbar som dragqueen.

– Varför jag skaffade ännu en Facebookprofil hade att göra med min integritet. I mitt fall handlade det om att mina föräldrar inte var fullt medvetna eller accepterande när det kom till vad drag var för någonting, förklarar han.

Läs mer: Facebook säger förlåt till dragqueens

"Samma sak hände för ett år sen"

Facebook vill inte ställa upp på någon intervju, men deras presspersoner hänvisar till ordningsreglerna på sajten. Där står det bland annat:

Vi kräver att användarna uppger det namn de använder i verkliga livet. Namnet du använder ska vara din autentiska identitet, samma namn du kallas i verkliga livet och som visas på de identitetshandlingar vi godkänner.

Men när nästan exakt samma sak hände i USA för ett år sedan, lät det annorlunda. Efter att flera dragqueens stängdes av från Facebook av samma anledning, gick företagets produktansvarige ut och gav en offentlig ursäkt. Då lät det så här:

Our policy has never been to require everyone on Facebook to use their legal name. The spirit of our policy is that everyone on Facebook uses the authentic name they use in real life. For Sister Roma (dragqueen), that's Sister Roma. For Lil Miss Hot Mess (dragqueen), that's Lil Miss Hot Mess.

"Oerhört viktigt för jobbet"

Att ha en egen profil för sitt dragalias är inte bara viktigt för att skydda sitt privatliv. Det kan även vara avgörande för att kunna ta emot bokningar och jobb, förklarar Adam Risberg som försörjt sig som dragqueen sedan två år tillbaka.

– Jag skulle säga att ungefär 70 procent av de jobb som jag har fått, och som jag för närvarande jobbar med, har jag kunnat uppehålla via Facebook.

Efter mejlkonversationer med företagets kundtjänst har i alla fall Adam Risberglyckas få tillbaka sitt konto till Admira Thunderpussy. Men på ett villkor, att han använder sitt riktiga namn.

– De personer som jag kanske inte vill ska vara medveten om att jag dragar, kan nu helt enkelt googla mig och mitt vanliga namn. Sen kommer jag upp i drag, avslutar han.