Trollhättan: Tre döda och två allvarligt skadade i skolattack

1:57 min

Strax efter klockan tio i morse fick polisen ett larm från Kronans skola i Trollhättan där en 21-årig man gått till attack mot lärare och elever med stickvapen.

  • En elevassistent avled på brottsplatsen, en elev avled på sjukhus vid halv tre på torsdagen.
  • En lärare och en elev är allvarligt skadade. För båda uppges läget vara allvarligt men stabilt vid åttatiden.
  • Gärningsmannen, en 21-åring från Trollhättan, avled vid fyratiden.
  • Husrannsakan har genomförts i 21-åringens bostad.
  • Kronans skola håller stängt och en förundersökning har inletts.
  • Ny pressträff i Trollhättan klockan 18.30, med statsminister Stefan Löfven, som innan dess också ska lägga ner blommor utanför skolan.

Sveriges Radio rapporterar på flera språk:
English , Romani , Somali
العربية , کوردی , فارسی

P4 Väst direktrapporterar

Trollhättan är en stad i chock efter vansinnesdådet på Kronans skola, där tre människor dödades på torsdagen.

– Det som aldrig får ske har skett här i dag, sa statsminister Stefan Löfven (S) som snabbt hade åkt till Trollhättan för att träffa de berörda och visa sitt stöd.

– Jag vill visa min respekt för polisens insats som med stor sannolikhet förhindrat att fler skadats, sa Löfven.

– Regeringen och ansvariga myndigheter ska se till att de drabbade får det stöd de behöver. Det är för tidigt att säga vad det här fruktansvärda dådet får för konsekvenser för det fortsatta arbetet, men jag vill att alla skolbarn ska veta att jag ska göra allt i min makt för att ni ska känna er trygga i skolan, sa han vidare.

Samtliga offer för skolattacken i Trollhättan hade fått knivstick uppger sjukvården. Samtliga personer som förts till NÄL i Trollhättan opererades, men de svårast skadade har avlidit.

Ett av dödsoffren var en elevassistent som hittades död i skolan. Det andra offret var en elev, som ska ha fått kraftiga knivstick i bröstkorgen. Även den misstänkte gärningsmannen, som inte ska vara känd av polisen sedan tidigare och inte var elev vid skolan, har avlidit av sina skador. 

Både den lärare och den andra elev som skadats i attacken vårdas just nu på intensivvårdsavdelning och läget uppgavs vid åttatiden vara allvarligt men stabilt för båda.

Polisen uppger att flera knivliknande föremål har använts vid skolttacken. Thomas Fuxborg vid polisen sade till journalister på plats att den misstänkte har rört sig runt inne i klassrummen på skolan och att polisen fick larmet strax efter tio på förmiddagen. Vid ingripandet gick mannen till attack mot polisen som ska ha avlossat två skott varav ett träffade gärningsmannen i bröstkorgen. 

– Folk gråter, både vuxna och barn. Det är fruktansvärt. Det är av de värsta händelserna i svensk historia, sa Fuxborg.

Polisen har hållit förhör med elever och lärare under dagen och husrannsakan har gjorts i mannens hem.

Enligt uppgifter i tidningen Dagens Nyheter hjälper Säpo polisen med utredningen om skolattacken.

– Vi samarbetar med dem för att de ska få ta del av vår kunskap och vår expertis om de miljöer och individer som vi följer. Men det är polisen som leder utredningen och vi kan inte gå in på några detaljer i den information vi delar med polisen eller hur vi arbetar, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo, till tidningen.

En elev, som flydde in i ett klassrum säger till SVT att situationen varit kaotisk.

– När vi såg honom först trodde vi det var ett skämt. Han hade mask och svarta kläder och ett långt svärd. Det var elever som ville ta kort med honom och känna på svärdet.

Ett annat barn, som just hämtats av sin pappa, berättar att rektorn kom in i klassrummet.

– Han sade att vi skulle låsa dörren och inte gå ut. Sedan gick han vidare till nästa klassrum. Vi visste inte vad som hade hänt, säger hon i pappans famn.

P4 Väst har pratat med Nada Halawi. Hon hade nyss fått tag i sin släktings dotter som var nära att själv bli knivskuren.

- Någon hade knackat på dörren och de när de öppnade trodde de först att det var ett Halloweenskämt. Flickan var själv nära att bli knivskuren, säger hon, men räddades av att hennes lärare knuffade undan henne. Läraren blev då själv knivskuren.

De hundratals människor som samlades utanför skolan hade svårt att ta in vad som har hänt och många var desperata, sa vittnen till TT. Utanför skolan fanns bland annat representanter för Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet snabbt på plats, för att hjälpa de drabbade.

TTELA:s fotograf Stefan Bennhage, som kom till platsen 30, 40 minuter efter händelsen, berättade om ett stort antal ambulanser och polisbilar på plats, och han såg en elev lastas in i ambulans. Medan han var där åkte två ambulanser från platsen i full fart.

– Det var fullständigt kaos. Hundratals människor fanns utmed huvudgatan som går igenom stadsdelen Kronogården. Folk grät och försökte springa in bakom avspärrningarna, så polis och vakter hade fullt upp, säger han till TT. När jag åkte från platsen kom det fortfarande ambulanser dit, säger han.

Vid en tidigare granskning från Skolinspektionen, i maj i år, har lärare vittnat om att Kronans skolmiljö känns otrygg eftersom huset även innehåller lokaler som är öppna för allmänheten, som till exempel bibliotek, café och andra lokaler. Ett politiskt bråk har också uppstått i kommunen om huruvida caféet ska få ha öppet under skoltid.

Kronans skola fick underkänt på en rad punkter av Skolinspektionen. Det blev förelägganden på flera punkter, bland annat trygghet och studiero.

Skolinspektionen konstaterade också att skolan ligger i ett segregerat område och har många nyanlända elever. Samt att skolan inte har förmått att ge många elever det stöd de behöver i skolarbetet. Arbetsron på lektionerna varierar mycket, och en del elever vittnar om kränkande språkbruk elever emellan. Skolinspektionen skriver att det behövs kraftfulla åtgärder och att det är anmärkningsvärt att problemen fått fortgå.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger i en skriftlig kommentar till TT att: "Det är med stor sorg vi tagit del av uppgifterna om det fruktansvärda som händer i Trollhättan i dag. Jag och regeringen vill uttrycka vårt djupaste deltagande med de drabbade, deras nära och alla de i Trollhättan som nu känner oro. Det här är inte en attack mot en enskild skola, utan mot hela Sverige. Många elever runt om i hela vårt land kommer nu behöva mötas i sin oro och sina frågor. Vi ska kunna ge våra barn en trygg skolmiljö".

Även kungen har nu kommenterat attacken i Trollhättan: "Sverige är i chock. Det är med stor bestörtning och sorg som jag och min familj mottagit beskedet om händelserna i Trollhättan. Våra tankar går till de drabbade och anhöriga, till de offer som nu vårdas under kritiska förhållanden, samt till de elever och anställda på skolan som nu behöver allt stöd", säger kungen i ett uttalande på Hovets hemsida.

Kommunen har öppnat stödcenter 
Centren finns på följande platser: Kronans fritidsgård, Lextorpskyrkan, Shia-moskénSkogshöjdens kyrka och i Brottsofferjourens lokaler.

Skolverkets folder "Väpnat våld i skolan"