Arbetsförmedlingen optimistisk om jobb för flyktingar

4:32 min

I dag kom Migrationsverket med sin prognos som säger att det kommer 190 000 asylsökande till Sverige i år.

Trots den stora flyktingströmmen känner Arbetsförmedlingen i Jönköping att de är väl förberedda.

– Det blir ju en viss fördröjning innan de kommer till oss på Arbetsförmedlingen. Men vi ser att i nuläget är vi i en god fas och har en viss tid att förbereda det vi ser i tidningarna nu. I nuläget känns det som att läget är under god kontroll, säger Mikael Ekström, chef för etableringssektionen på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

Just nu finns drygt 750 utlandsfödda inskrivna som arbetssökande i etableringssektionen i Jönköping. Det är en siffra som ökat med ungefär 150 personer på ett år, även om omsättningen är större än så. Detta eftersom det hela tiden tillkommer många fler, samtidigt som människor som får jobb eller utbildningsplats försvinner från listan.

Ökningen är inte dramatisk men kurvan stiger för varje månad. Mikael Ekströms ansvarsområde är den nordvästra delen av Jönköpings län, och han är trots den stigande kurvan optimistisk:

Jag tror att det finns jobb till alla, men att det kan vara en ganska lång sträcka dit för en del. Har du ingen utbildning med dig sedan tidigare och kanske har svårt att redan på ditt hemspråk att uttrycka dig i skrift, så är det så klart att du har en lång väg innan du kommer in i arbete i Sverige.

Med ökad flyktingström har som ett brev på posten också flyktingfientligheten ökat. Bland argumenten som hörs från det hållet finns som alltid att de som kommer hit tar arbetstillfällen från de "riktiga svenskarna". Men Mikael Ekström på Arbetsförmedlingen tror inte att det påståendet stämmer:

– Min upplevelse är inte sådan. I stället är det många av svenskar som inte har jobb, varit en bit från arbetsmarknaden ett bra tag.

– Sedan är det självfallet en konkurrens om jobben. Det har både fördelar och nackdelar, bland annat att företagen har fler personer med kompetens att välja mellan.

Hör hela intervjun med Mikael Ekström om det framtida arbetsläget.