Ny flyktvåg efter syriska regimens offensiv

2:05 min

Den syriska regimens offensiv söder om Aleppo har utlöst en ny flyktvåg. Turkiets president Tayyip Erdoğan varnar nu för att ännu fler nu väntas fly från Syrien. Vissa av dem som nu ger sig av har levt mitt i strider i flera år. 

Småbarnsmamman Lama har lärt sig känna igen ljuden av olika bomber.

– Ljudet av oljefatsbomber är det fulaste ljudet jag har hört i mitt liv, säger hon.

Oljefatsbomber är tunnor fyllda med skrot och explosiva ämnen som släpps från helikoptrar.

En snöig dag gifte sig Lama med oppositionsaktivisten Abbas. Eftersom det snöade kunde bombplanen inte flyga. De bodde på rebellsidan i Aleppo, och Lama blev expert på att skilja på ljuden mellan stridsflygplan, helikoptrar och artilleri.

Lama lämnade bara Aleppo en kort tid och åkte till Turkiet för att föda sin första dotter Joelle. När flickan var en dryg månad gammal återvände de till staden som är delad mellan den syriska regimen och rebeller.

En dag exploderade en granat precis ovanför huset.

– Jag darrade och föll på golvet, hela huset skakade berättar Lama. Bäbisen täcktes av damm och svart sot och började gråta hysteriskt.

Familjen väntade in i det sista med att ge sig av.

– Det är så svårt lämna ditt hemland som ännu blöder, säger Lama, men hon kände att läget bara blev värre.

 De är inte ensamma. Den kände oppositionsaktivisten och hjälparbetaren Zaidoun al- Zoabi kom nyss tillbaka från en resa söder om Aleppo där den syriska armén utför en offensiv. Han talar om tömda byar och tiotusentals på flykt.

– Folk som är vana vid krig och som har bott där i mer än fyra år står inte ut längre, säger Zaidoun al- Zoabi. Han beskriver hårda strider och flygattacker. Själv har han aldrig tidigare sett folk så rädda.