Skolor i Visby hotades på internet

1:29 min

Eleverna på bland annat Wisbygymnasiet fick gå hem efter ett allmänt hållet hot som riktats på internet mot skolor i Visby. Texten i olika varianter har publicerats flera gånger senaste månaden.

Video: Psykologen Bengt Grandelius råd till föräldrar

Polisen larmades om hotet vid halvtiotiden på fredagsförmiddagen. Ett allmänt hot från ett anonymt konto som uppmanar elever att inte gå till skolan, för att denne ska ha vapen med sig. Texten i olika varianter har publicerats flera gånger på nätforumet 4chan senaste månaden på andra håll i landet.

Wisbygymnasiet valde att låsa dörrarna för in- och utpasserande. Efter en dryg timme fick eleverna lämna skolan.

Charlotte Lilja säger att elever kom till expeditionen och visade en bild från Snapchat där skolor i Visby hotades.

- Vi låste för att eleverna skulle känna sig trygga, säger Charlotte Lilja.

Hon säger att skolan kommer att återkomma med mer information till föräldrar och elever, men att de inte haft möjlighet till det ännu.

- Ett sådant här hot väcker naturligtvis mycket oro. Varje rektor gör sin egen bedömning av situationen i sin skola och om det går att bedriva undervisning utifrån den oro som eventuellt finns, säger Anders Jolby, skoldirektör vid barn- och utbildningsförvaltningen.

– Hotet är allmänt hållet och riktas inte mot någon specifik skola i Visby, säger Kjell Lindgren, talesperson för polisen, Region Stockholm. Polisen rubricerar brottet som olaga hot.

Hotet har skickats till 35 kommuner runt om i landet, enligt Region Gotland. Polisens nationella avdelning spårar just nu det inlägg där hotet framfördes.