Jack Werner: Inget egenvärde i att ha is i magen

2:32 min

Trettiofem orter, däribland Visby, har fått skolhot riktade mot sig på internet. "Lockelsen är att man på ett enkelt sätt kan ställa till med en himla oreda", säger internetkännaren Jack Werner.

Gotlandspolisen larmades om hotet vid halvtiotiden på fredagsförmiddagen. Ett allmänt hot från ett anonymt konto uppmanade elever att inte gå till skolan, för att denne skulle ha vapen med sig. Texten i olika varianter har dock publicerats flera gånger på nätforumet 4chan senaste månaden på andra håll i landet.

Hotet har skickats till 35 kommuner runt om i landet, enligt Region Gotland. Polisens nationella avdelning spårar just nu det inlägg där hotet framfördes.

"Lockelsen för ett gäng synkronicerade busfrön på nätet, som i realtid kan se det våldsamma resultatet av deras låtsade larmsamtal då beväpnade poliser bryter sig in och tvingar deras offer lägga sig ner på marken, är helt enkelt för stor. Inte minst eftersom den är i princip fullständigt riskfri", skrev jack Werner i en bloggartikeln Därför sitter svenskar på 4chan och fejkar bombhot efter att Lunds universitet stängt efter hot.

Men att hot kan vara på skämt är inget skäl att inte ta dem på allvar, säger Jack Werner.

- Det finns inget egenvärde i att ha is i magen när risken är att någon faktiskt menar allvar.

Håkan Erlandsson intervjuar på en tyvärr stundtals dålig telefonledning.