England stoppar dyr cancermedicin

1:50 min

De höga priserna på nya cancermediciner hotar läkemedelsbudgeten i många länder. Till exempel i England där ett 20-tal dyra mediciner stoppats hittills i år för att de knäckt landets läkemedelsfond. Nästa vecka dras ytterligare 16 sorter in med miljonprislappar.

Bland annat handlar det om bröstcancermedicinen Kadcyla som tvåbarnsmamman Carolyn Davies behöver.

Carolyn Davies hoppas få se sin åttaårige son och elvaåriga dotter växa upp, trots att bröstcancern har spritt sig.

Enligt läkarna verkar bara den nya målsökande medicinen Kadcyla hjälpa, men i Wales där hon bor säger sjukvården nej till att bekosta den så nu måste hon försöka skramla ihop en miljon kronor om året på egen hand.

I en annan del av Storbritannien däremot, i England har 400 bröstcancersjuka hittills fått den här medicinen via en särskild fond.

Fast från fjärde november får inga nyinsjuknade den chansen längre för fonden har redan dragit över budgeten med miljardbelopp.

Det är inte bara det brittiska sjukvårdssystemet som just nu är hårt ekonomiskt pressat av att snart sagt varje ny cancermedicin som lanseras kostar runt en miljon kronor styck, det gäller de flesta EU-länder, även om Sverige efter hemliga prisförhandlingar godkänt Kadcyla inom landstingssystemet.

En koalition av brittiska patientorganisationer, läkare och läkemedelsaktivister har nyligen skrivit brev till hälsoministern och krävt att man ska stoppa läkemedelsbolaget Roches patentmonopol som man anser missbrukas på grund av den höga prislappen på Kadcyla.

Att regeringen istället bör ge tillstånd för tillverkning av en mycket billigare medicinkopia, säger Diarmaid McDonald på Coalition for Affordable T-DM1.

– Om inte regeringar vidtar åtgärder så blir de här extremnivåerna det nya normalpriset, tror Diarmaid McDonald.

Deborah Lancaster, chef på Roche i Storbritannien svarar att man inte tror att någon annan klarar att tillverka Kadcyla och att man måste ta ett högt pris för att täcka sina stora utvecklingskostnader.

– Vi måste ta rätt pris för det värde medicinen ger sjuka för att få råd att investera för framtiden, säger Deborah Lancaster på Roche UK.