Droger

Spice ut ADHD medicin in

1:31 min

Den populära nätdrogen Spice har minskat bland unga. Men istället har ADHD-medicin blivit vanligare att missbruka.

Polisen, fältarbetare och ungdomar vittnar alla om att Spice som var populärt under många år nu nästan försvunnit. Och det har gått fort.

– Vi gör bra mycket färre beslag nu, säger Mats Bäckström gruppchef för Umeå Polisens ungdomsgrupp.

Den syntetiska drogen som enkelt beställds över nätet blev snabbt populär bland ungdomar och ledde till dödsfall runt om i landet. Bland annat misstänks ett dödsfall i Vindeln förra året vara orsakat av Spice. 

Vad minskningen beror på verkar ingen riktigt veta. Den Spice som började dyka upp för tre-fyra år sedan var inte lika kraftig som den blev några år senare. Här tror Mats Bäckström en del av förklaringen ligger.

– En bidragande faktor är att ungdomar skrämts upp på grund av dödsfall, säger han.  

Goda nyheter? Inte riktigt. För det är inte så att ungdomar slutat med droger istället har de bara bytt.

Gymnasieungdomar som P4 Västerbotten pratat med säger att det märkt av att ingen pratar om Spice längre, istället handlar drogsnacket nu om ADHD-mediciner.

– Det säljs tabletter istället som de får utskrivet på själva. ADHD medicin eller andra piller de får utskriva från psyket, säger en tjej som vill vara anonym.

Att det finns mer medicin på marknaden visar Socialstyrelsens statistik. De två vanligaste ADHD-medicinerna, Ritalin och Concerata innehåller det centralstimulerande ämnet Metylfenidat. Förskrivningen av medicinen har ökat kraftigt i Västerbotten. 2012 skrevs 16800 recept ut. 2014 var siffran 20600, alltså nästan 4000 fler recept på två år.

Även polisens beslag av narkotikaklassade läkemedel har gått upp. För två år sedan var 18 procent av alla beslag läkemedel, år 2014 hade det stigit till 20 procent.

En annan anledning att det finns mycket mediciner ute bland ungdomar tror Mats Bäckström beror på att många med ADHD väljer att självmedicinera sig.

– Många vi ertappar har en dokumenterad ADHD diagnos. De säljer sina mediciner till polarna och istället röker de hasch eftersom de inte tycker medicinerna hjälper, säger han.