Lokalval i Ukraina demokratisk utmaning

1:51 min

Valet ses som en mätare för hur långt den demokratiska utvecklingen i Ukraina har kommit. Men i flera regioner anses valet redan avgjort och bristande lagstiftning bäddar för valfusk.

I landets näst största stad Kharkiv ser ett parti med anhängare till den förre presidenten Janukovytj ut att befästa sin makt. 

Få av de 132 partier som ställer upp i valen till borgmästare och lokala styrelser i Ukraina satsar på tv-reklam. Där hörs istället mest en statligt finansierad snutt som manar ukrainare att gå och rösta för skolans, sjukvårdens och framtidens skull.

Partierna satsar mångmiljonbelopp, 83 miljoner dollar, på valkampanjer med valarbetare i tält, valaffisher och riktade insatser. Men också på rent röstköp. Oberoende valorganisationen Oporo har redan över 1000 oegentligheter rapporterade. Kandidater både mutar och hotar för att vinna.

I Kharkiv går den forne Janukovytjanhängaren och sittande borgmästaren Gennadij Kernes mot seger med sitt nya parti Vidrasjenija, vilket betyder ungefär Återväckelsen.

Och det är sant i hans fall på fler än ett sätt; han dog nästan vid ett attentat, skjuten i ryggen vid en joggingtur och sitter nu i rullstol. Hans parti består av före detta Janukovytjanhängare.

Bussarna kläds i hans partireklam och han vinner röster hos stans pensionärer, som får åka gratis.

Inte ens åtalet mot Kernes, för misshandel och kidnappning av Euromajdananhängare, verkar påverka opinionen. Rättegången pågår i Poltava sen i mars i år.

Först 2017 kommer Ukraina ha en lagstiftning som kan stoppa de grå kardinalerna, de som gör att politik och business går hand i hand. Då ska politikers ekonomiska uppbackning redovisas helt öppet.

Den stora frågan på söndag är valdeltagandet, en stark politisk apati får många att inte tycka det är värt att gå och rösta.