Säpos chef kallas till utskott efter bränder

1:40 min

Den senaste tidens bränder i planerade asylboenden, oroar riksdagens justitieutskott.

I natt brann det igen, den här gången i Ärla utanför Eskilstuna. Nu kallar utskottet till sig chefen för Säkerhetspolisen. Roger Haddad är rättspolitisk talesperson för Folkpartiet och sitter i justitieutskottet.

– Vi är i en mycket bekymmersam situation. Vi är oroliga för de attacker som sker mot tilltänkta och befintliga asylboenden, och vill ha en dragning av säkerhetsläget.

Säpochefen Anders Thornberg är redan kallad, men utskottet diskuterar också att kalla Rikspolischefen Dan Eliasson till mötet.

- Det vore bra om vi får en helhetsbild. Både från Säkerhetspolisen, men också polisen, som har varit involverad i olika typer av utryckningar och nu utreder flera av de här avskyvärda attackerna mot asylboenden.

Bränderna och den stora flyktingströmmen är de övergripande frågor som utskottet vill diskutera. Men Roger Haddad ser även konkreta ämnen.

– Om det finns någon systematisk koppling till kriminalitet. Vi vill veta om det finns politiska motiv till attackerna mot asylboendena eller om det finns någon annan information av intresse som det är viktigt att känna till, men också deras beredskap.