Tony Blair ber om ursäkt för misstag under Irakkriget

1:16 min

Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair ber i dag om ursäkt för att landet tillsammans med USA gick i krig mot Irak utifrån felaktiga förutsättningar. Det vill säga att motivet, att landet hade massförstörelsevapen, visade sig vara fel.


– Jag kan också be om ursäkt för en del misstag i vår planering och absolut för vår bristande förståelse för vad som skulle komma att hända när vi väl hade tagit bort Saddams regim.

Det säger Tony Blair i en intervju med det amerikanska tv-bolaget CNN som ska sändas i dag.

Programledaren Fareed Zakaria frågar om kriget i Irak blev den huvudsakliga bakgrunden till att terrorgruppen IS framväxt.

– Det finns inslag av sanning i det, säger Tony Blair

Naturligtvis kan man inte säga, att de av oss som tog bort Saddam Hussein år 2003 inte har något ansvar för hur det ser ut år 2015, säger Tony Blair.

Men trots alla misstag han nu medger, så ångrar Tony Blair ändå inte själva kriget, säger han

– Jag tycker det är svårt att be om ursäkt för att ha tagit bort Saddam. Också i dag är det bättre att han inte finns kvar, säger Tony Blair.

Här i Storbritannien har Blair av tidningar och politiska motståndare på morgonen anklagats för att försöka förekomma en utredning som kommer att rikta kritik mot honom. Den så kallade Chilcot-utredningen om hur det gick till när Storbritannien gick i krig på falska grunder, skulle ha varit klar för fem år sedan, men har ännu inte lagts fram.