Samefolkets styrelse plockar bort chefredaktören

4:54 min

Tidningen Samefolket säger upp chefredaktören Katarina Hällgren, efter 15 år i tidningens tjänst. Tidningsstyrelsen säger sig vilja utveckla tidningen genom att ge tjänsten en mer affärsutvecklande karaktär, och därför blir chefredaktören uppsagd.

Nu under helgen så har styrelsen för Stiftelsen Samefolket gått ut med en lång skrivelse på sin webbsajt och på tidningens Facebooksida. Där förklarar styrelsen att årets sista nummer av tidningen Samefolket ställs in "för att skapa mer långsiktiga resurser". Dessutom informeras om att chefredaktören Katarina Hällgren sägs upp från sin tjänst. 

 – Vi behöver annan kompetens i ledningen för att arbeta mer affärsmässigt, det roligaste hade varit att fortsätta utan uppsägningar men vi har inte råd och då har vi landat i det beslutet säger styrelsens ordförande Victoria Harnesk när Sameradion & SVT Sápmi ringer upp henne.

Viktoria Harnesk säger att man i många år sökt lösningar på Samefolkets ekonomiska problem inom tidningens organisation samt sökt mer utomstående finansiering.

 – Tyvärr har det inte lyckats, på tidningen jobbar idag en journalist och en chefredaktör men det är i ledningen man behöver byta personal, säger Victoria Harnesk

 – Det har inte varit ett lätt beslut men vi har haft med facket och förhandlat och diskuterat tillsammans med Katarina själv om vad som kan förväntas av henne i framtiden och hon har fått ta ställning till den typen av arbetsuppgifter, säger Victoria Harnesk

Så du menar att hon själv har varit med i beslutet?

 – Ja, det har skötts som det ska med medbestämmande, fackets inflytande och hela den delen, sen så har vi försökt under de senaste åren att hitta en lösning men vi har gått bet, säger Harnesk

Chefredaktören Katarina Hällgren blir alltså uppsagd nu men med uppsägningstid så betyder det att hon formellt slutar i april.

 – Men hon kommer att städa undan på kontoret i Arvidsjaur nu och sluta när hon är klar och känner sig redo, berättar Harnesk.

Varför jobbar hon inte till i April?

 – Det är en överenskommelse som vi fattat tillsammans med Katarina, säger Harnesk.

Ekonomin och underskott i budgeten är grunden för uppsägningen, enligt Harnesk som tillägger att detta har diskuteras med tidningens huvudmän Svenska samernas riksförbund och Same Ätnam.

 – Vi har haft med stiftelsebildarna SSR och Same Ätnam och styrelsen ställer sig bakom besluten, säger Victoria Harnesk

Sameradion & SVT Sápmi har också varit i kontakt med avgående chefredaktören Katarina Hällgren, men hon vill i dagsläget inte kommentera saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio