Att möta rasism vid fikabordet

2:08 min

Det har gått en vecka nu sedan det blivande asylboendet troligtvis sattes i brand i Kungsbacka. Morden på skolan i Trollhättan och de många bränderna har fått flera att uttala sig om att vi måste möta rasismen i samhället 

Under Internationellt fredsforum i Varberg diskuterades vad företag kan göra för fred och då kom också frågan om rasism upp.

– Jag anser att företag har ett jättestort ansvar, säger Mathias Frenzel delägare av Swt Paper.

Swt Paper har ett 40-tal anställda i Varberg och Mathias berättar att när det började gå bra för företaget började de sponsra föreningar och samla kläder till de som behövde det.

"Den som är stark måste vara snäll - det sa Bamse" säger Mathias Frenzel i ett samtal på fredsforum i Varberg, men det visade sig att det också var lönsamt. Det byggde upp en teamkänsla och folk arbetade bättre. Det är samma mekanismer om främlingsfientligheten och rasismen får ta plats.

– Sprider sig de här attityderna är det negativt för samhället, negativt för företaget, negativt för lönsamheten och det kommer att vara negativt för svensk ekonomisk tillväxt, säger Mathias Frenzel.

Ett annat företag som tänker liknande på ledningsnivå är kommunala Varberg Energi. Björn Sjöström är VD och säger att de försöker visa vad företaget står för.

– Vi håller på att jobba med, förtydliga och sätta de här värderingarna ordentligt. Arbetet med hållbarhet finns ju sedan länge men vi håller på att vidga det begreppet. Vi försöker att bli en bättre samhällsmedborgare, säger Björn Sjöström, VD på Varberg energi. 

Både Mathias Frenzel på privata Swt Paper och Björn Sjöström på kommunala Varberg Energi trycker på att det är i det vardagliga samtalet dialogen om främlingsfientligheten bör tas.

– Man får ta det vid fikabordet där man kan mötas och bena och försöka göra bättre i den här frågan för idag är det ju inte tillräckligt bra.

När tog du själv dialogen senast?
– Vid fikabordet igår och det handlade om just invandringsfrågan. Jag skulle säga att den frågan kommer upp dagligen.

Det är viktigt att man är påläst säger Mathias Frenzel och tycker att företag behöver vara mer insatta.

– Man ska ta vara väldigt tydlig när man ser tendenser till rasism och markera att det här inte är okej. Jag tycker också att man som företagare inte ska vara rädd för att vara väldigt tydlig, säger Mathias Frenzel, delägare på Swt Paper.