Projekt ska få fler att cykla på vintern i Sundsvall

1:14 min

I dag är det sista dagen att anmäla sig till Sundsvalls kommuns återkommande projekt Vintercyklist och hittills har nästan 300 personer ansökt om att få vara med. 

Syftet med Vintercyklist är att de cyklister som är med pi projektet ska rapportera om hur vinterväglaget ser ut. Deltagarna få också den utrusning som behövs för att kunna cykla på vintern. 

Madeleine Blom, som är projektledare för Vintercyklist, berättar att det är fjärde gången som Vintercyklist arrangeras och att intresset aldrig har varit så stort som det är nu.  Det är bara 70 personer som kommer med i satsningen och hittills har nästan 300 personer ansökt om att få vara med. 

Hon säger att denna satsning har gett effekt. 

– Det ser vi ganska tydlig på de fasta mätningar som vi har . Tidigare var det nästan inga cyklar som passerade men nu har vi en stadig ström som passerar, och de försätter att cykla även när de inte är vintercyklister, säger Madeleine Blom. 

Varför behövs den här satsningen i Sundsvall?

– Därför att vi inte är en stad där man generellt har cyklat mycket på vintern. Det finns andra städer i Norrland och i andra delar av Sverige där det har varit mer naturligt, men här har vi fått hjälpa till på traven, säger hon.