Sällskapsresan nostalgisk humörkick

2:39 min

Det var Sveriges mest sedda film - Lasse Åbergs Sällskapsresan. Nu kommer den som musikal. Och Nöjesteatern I Malmö håller inte igen på nostalgin. Året är 1980, Sun trip-personalens kostymer är skrikigt gula och grisfesten väntar. Musiken har Bengt Palmers och Jakob Skarin gjort. På scen finns bland andra Anders Johansson som Stig-Helmer och Hans-Erik Dyvik Husby som Ole. Och inte minst Sven Melander som gör om sin roll som Berra, som han även gjorde i filmen för 35 år sedan.

Sällskapsresan är musikalen som bygger på igenkänning av filmen, som bygger på igenkänning av charterturismen, som väl blev så populärt för att man kände igen rätt mycket från hemma. Det gick ju som bekant att få svensk kaffe även på kanarieöarna.

Det är inte storyn som är det drivande i Sällskapsresan, utan karaktärerna och replikerna som alla sitter och väntar på. Och i skenet av det, är det egentligen ännu märkligare att Sven Melander lyckas skaka liv i vitsar som ju även dem är 35 år gamla… OCH faktiskt få dem att funka, inte bara genom publikens nostalgi utan för att han vet exakt hur man sätter en one-liner. Hos Melander är humorn DNA.

Men det är regissör Anders Albiens förtjänst att det över huvudtaget gör sig som teater. Han driver på, är effektiv och hittar nya infallsvinklar. Det är inte hans fel att den tunna storyn till slut tar ut sin rätt. Filmen jobbade med upprepning som ett medvetet grepp, men det funkar inte alltid att föra över till scen. Andra akten hade behövt strykas ner en aning.

Musikaliskt har Bengt Palmers och Jakob Skarin tänkt rätt. Brett och folkligt. Det spänner över det mesta - från tango till schlagerrock. Men mest imponerande är att de lyckas få in en powerballad med ett stråk av melankoli… i Sällskapsresan, och få det att kännas helt rätt. Det i form av Frida Berghs kärleksträngtan "Om du bara vågar fråga". En urladdning som på premiären blev till en äkta showstopper.

Men framförallt är musikalen en ensembleinsats. Anders "Ankan" Johansson som Stig-Helmer, kroppsligt type-castad, spelar på det bortkomna och det lite fumliga. Hans jobb är mest att bolla upp för andras smashar, men han gör det bra.

Sällskapsresan är en ren humörkick. Medryckande, lite fånig och oftast rätt skoj. Ungefär som en grisfest.

David Richter