Morgonen med Anders Liljeqvist

"Till och med vi kan göra fel ibland"

1:22 min

För fyra år sedan var Folkpartiet med och beslutade att beredskapspolisen skulle läggas ner i Sverige. Nu vill partiets skånedistrikt att organisationen återinförs.

Beredskapspoliserna har fått utbildning av polisen för att kunna hjälpa till i besvärliga situationer som naturkatastrofer och andra allvarliga händelser. En beredskapspolis kan bevaka ett avspärrat område. Men 2012 avvecklades beredskapspolisen av den då borgerliga regeringen.

Nu vill Folkpartiets skånedistrikt att organisationen återinförs. Bakgrunden till utspelet är den rådande flyktingsituationen. Folkpartiet Skånes ordförande Christer Nylander säger till Morgonen att flyktingkrisen tär rätt hårt på polisens resurser. Han erkänner även att de gjorde fel när det lades ner.

Michael Sörensen var ordförande i Beredskapspolisen när det lades ner 2012. Argumenten de fick då var att det fanns rekordmånga poliser, säkerhetsläget i närområdet var stabilt och man hade en nationell förstärkningsorganisation. Michael är positiv till Folkpartiet Skånes förslag och är beredd att ta platsen som ordförande igen.