Beslut om lägerrivning i Malmö väntas i dag

2:01 min

I dag ska miljönämnden i Malmö ta ställning till ett förslag om att kommunen omgående ska riva det stora läger i staden som EU-migranter har byggt.

Det bor omkring 150 personer i lägret som ligger på en gammal obebyggd industritomt på Industrigatan i Malmö. 

– Det är klart att jag är rädd. Jag är rädd eftersom vi inte har rätt till den här platsen, säger Valentin Lacatusu, som bor i ett av skjulen.

Skjulet värms upp med en kamin. Det är trångt, men det finns precis plats så att tre personer kan sova här. Om kommunen fattar beslut om rivning, tänker han inte frivilligt lämna sin bostad.

– Jag tänker inte åka härifrån. Aldrig, säger han. 

Miljöförvaltningen har hittills helt misslyckats med sina krav på först fastighetsägaren och sedan de boende att få bort lägret. 

Nu föreslår tjänstemännen det som kallas rättelse, det vill säga att kommunen själv river lägret som är en hälsofara.

Folk bor här i husvagnar och skjul, utan vatten, avlopp och el. Tomten är inte sanerad. 

– Miljöbalkens lagar och regler gäller även den här gruppen. Ingen människa får bo så här i dagens Sverige, säger Jeanette Silow, avdelningschef på miljöförvaltningen i Malmö. 

Om politikerna i miljönämnden i dag säger ja, är tjänstemännens beräkning att rivningen och städningen kan kosta Malmö kommun uppemot två miljoner kronor.

Fastighetsägaren får betala som mest 375 000 kronor. 

Till skillnad från till exempel Helsingborg och Lund har Malmö inte erbjudit EU-migranter en billig camping.

En sådan vill de solidaritetsgrupper som har engagerat sig driva ihop med de boende.

De anser att ett sådant alternativ borde tas fram först, innan kommunen beslutar om rivning.

I samband med miljönämndens möte i dag planerar de att protestera. De tänker även närvara om och när rivningen genomförs.

– Om det är tvunget att polisen inför hela Sveriges ögon ska bära ut fattiga romer från deras enda boplats, då kommer vi att stå vid deras sida när det händer, säger Johanna Nilsson, en av de frivilliga. 

Enligt beslutsförslaget ska kommunen begära handräckning av polisen vid rivningen. Daniel Caldararu som bor i lägret tror ändå inte att folk kommer att flytta frivilligt. 

– Vad ska vi göra ? Här är vi i lugn och ro. Om de slänger ut oss på gatan, går vi in igen. Vi har inga andra alternativ, säger han.