"Ett sätt att avveckla Samefolket"

2:23 min

Det är ett steg mot nedläggning av Samefolket, menar Agneta Silversparf i Same Ätnam, angående att tidningen säger upp chefredaktören Katarina Hällgren. 

Tidningen Samefolket säger upp chefredaktören Katarina Hällgren, efter 15 år i tidningens tjänst. Anledningen är att man vill ge tjänsten en mer affärsutvecklande karaktär. Agneta Silversparf som själv varit suppleant för Same Ätnam i Stiftelsen Samefolket menar att det är ett sätt att avveckla tidningen.

- Ja, det känns inte som om man vill ha kvar tidningen längre, från olika håll.

Ja, vad tycker du om de här åtgärderna?

- Jag tycker inte om dom, verkligen inte. För mig känns det såhär, ett steg mot en nedläggning, säger Agneta Silversparf.

Stiftelsen Samefolket som ger ut tidningen Samefolket drivs av Svenska samernas riksförbund och riksorganisationen Same Ätnam, som tillsammans tillsätter styrelsen.

Tidningsstyrelsen för Samefolket som nu alltså säger sig vilja utveckla tidningen genom att ge tjänsten som chefredaktör en mer affärsutvecklande karaktär. Men det här är något som Agneta Silversparf i Same Ätnam inte alls är nöjd med. Hon tycker det är märkligt att en chefredaktör ska jobba affärsmässigt och tror det får konsekvenser för journalistikens trovärdighet.

- Den går i botten, absolut, det är klart att den gör. Journalistik och affärssinne, det är ju två helt olika saker, säger Agneta Silversparf.

Enligt Svenska journalistförbundets riktlinjer för organisationstidningar bör man inte blanda samman rollerna som journalist och marknadsförare, eftersom det innebär en fara för journalistikens trovärdighet.

Men Ulf Nårsa, som sitter i Samefolkets styrelse, beskriver att Samefolket är en tidning som sakta förblöder ekonomiskt. Därför behöver chefredaktören generera pengar till tidningen, något som han inte tror påverkar tidningens trovärdighet.

- Ja, inte tror jag det påverkar något just med journalistikens trovärdighet. För chefredaktörer idag på tidningar och media överhuvudtaget arbetar likväl affärsmässigt för att få ihop tidningen, säger Ulf Nårsa.

Så du tror inte att journalistikens trovärdighet riskeras i och med det här?

- Nej, inte alls. Det gör det inte, säger Ulf Nårsa.

- Det är oerhört okunnigt, om man inte har en dold agenda, eller ett annat syfte än vad som hittills har framkommit, säger Agneta Silversparf.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio