Konsten i brandhärjat kommunhus ska räddas

1:32 min

Det är snart fyra veckor sedan Ljusdals förvaltningshus utsattes för ett brandattentat och fick utrymmas. All konst i det eldhärjade entréplanet är borttagen och konservator Anna Catellani har inspekterat skadorna.

Följderna och kostnaderna för att återställa allt som gick förlorat i terrorattentatet mot Ljusdals kommunhus går ännu inte att överblicka. När det kommer till kommunens konst kan handla om 20 miljoner kronor eller mer. 

– Det finns objekt som är helt förstöra, men det mest kommer att kunna räddas utan att det blir efterskador, säger konservatorn Anna Catellani. 

Fem liter bensin blev en explosionsartad brand av en 37-årig man utan motiv och hela förvaltningshuset utrymdes. Rök- och brandskadorna är omfattande och konstnären Anders Åbergs konst klarade sig med skador frånsett en del som brann upp ovan receptionsdisken där branden började.

– Det som har brunnit upp är borta och det går ju inte att återkalla. Sedan kanske det blir en ersättning från försäkringsbolaget till kommunen, men det är inte min bit att bedöma, säger Anna Catellani. 

Kan man göra om konsten?

– Ja, om konstnären är vid liv och vill, och kommunen vill ha ett nytt konstverk så går det att beställa naturligtvis. 

Enligt konservator Anna Catellani måste konsten saneras inom några månader. Den totala skadan kan vara 20 miljoner eller mer och det kommer att ta lång tid innan allt är återställt, säger Anders Berg, fastighetschef.

– Vi har kommit så långt att fläktsystemet är i drift från och med i dag, men det är ett 20-tal som har fått bytt sina arbetsplatser. 

Din bedömning, hur lång tid kommer det här att ta innan allt är återställt? 

– Ja, åtta nio månader är väl en preliminär bedömning, Anders Berg.