Alkoglass sålde slut på två dagar

Isglassen med fem procent alkohol sålde snabbt slut. Men nu – efter att GP rapporterat om den alkoholhaltiga glassen – har butiken dragit tillbaka varan.

Vad tycker du om att alkoglass säljs helt lagligt? Diskutera.

Enligt gp.se har Tomas Kull, vd för Mathem.se, tagit beslutet att tillfälligt sluta sälja glassen. 

För dem över 18 år gick det att beställa den alkoholhaltiga glassen och få den levererad till hemmet.

Enligt Folkhälsomyndigheten omfattas nämligen inte glassen av lagen för alkoholhaltig dryck. Just eftersom det inte är en dryck.

– Den äts fryst. Definitionsmässigt så är det något annat, säger Josefin Jonsson, chef för enheten för alkohol- och tobaktillsyn på Folkhälsomyndigheten till gp.se.

Glassen räknas som ett alkoholhaltigt preparat, dit hör även kosmetiska produkter och bilvårdsprodukter.

Den har marknadsförts i DJ-stjärnan Sebastian Ingrossos namn och tillverkas av Hallandsföretaget SIA glass åt NIce Company.

– Det är ett tilltugg, ingen drink. Det är ingenting som man berusar sig på, äter du en av våra glassar får du i dig lika mycket alkohol som av en tredjedels starköl, säger Mikael Drené, medgrundare av N1ce Company som står bakom isglassen, till gp.se.

Rolf Grip, VD på SIA Glass, vill inte uttala sig om den här produkten, eftersom SIA Glass bara tillverkar den.

– Vi har haft andra produkter med alkohol i, bland annat en äppelcidersorbet och en gräddglass med single malt-smak. Men det handlar om procenthalter på runt 1 procent, säger Rolf Grip till P4 Halland.