USA-fartyg i omstritt vatten

1:15 min

Kinesiska myndigheter har varnat ett fartyg från USA:s flotta som idag rörde sig in i ett omstritt havsområde kring Spratlyöarna som Kina gör anspråk på.

Den amerikanska jagaren USS Lassen har enligt kinesiska myndigheter gjort ett olagligt intrång i kinesiskt vatten när fartyget idag styrde in i ett havsområde i Sydkinesiska sjön som Kina gör anspråk på. Reaktionen från det kinesiska utrikesdepartementet kom omedelbart och lästes upp på statlig kinesisk TV.

"USA:s rätt till överflygning och sjöfart ska inte användas som en ursäkt för att visa upp USA:s muskler eller för att inkräkta på andra länders suveränitet eller säkerhet", lyder budskapet från utrikesdepartementet i Peking som varnade USA:s regering för att upprepa manövern.

Kina har fått kritik av USA efter att ha påbörjat större byggen av konstgjorda öar på korallrev och atoller i det omstridda havsområdet. Öarna ska bland annat utgöra bas för militära landningsbanor.

USA har redan tidigare meddelat att man planerat att börja patrullera i området, eftersom USA inte erkänner Kinas rätt till de omstridda vattnen. Även Vietnam, Taiwan, Malaysia och Filippinerna gör anspråk på havsområdet och enligt uttalanden från president Barack Obamas administration kommer USA att fortsätta att det man kallar inspektioner av området.