Många åsikter om amning och mobiler

1:17 min

Häromdagen gick barnmorskor i Norge ut och larmade om att mobilanvändandet kan vara negativt för nyfödda bebisar, något som Susanne Sjöstedt, medarbetare på Värmlands Folkblads ledarsida, är mycket kritisk till. Barnmorskan Helen Österdahl håller dock med sina norska kollegor.

Norska tidningen VG skriver bland annat i en artikel att många mammor använder mobilen så mycket att det går ut över amning och närvaro med barnet, enligt barnmorskor på flera norska sjukhus. 

– Att de går ut i tidningar och skriver debattartiklar, som de gjorde i det här fallet är som att tala om för folk att ser ni en kvinna som ammar och håller i en mobiltelefon så ska ni tala om för henne att det inte är nyttigt, säger Susanne Sjöstedt.

Att försöka kontrollera mammorna på den här punkten är att gå för långt, menar hon.

– Det är klart att du inte ska sitta med en mobil i ansiktet hela livet. Men det känns högst orimligt att hela tiden försöka kontrollera och direktkontrollera vad folk gör, säger Susanne Sjöstedt

Helen Österdahl, barnmorska på Centralsjukhuset i Karlstad håller dock med barnmorskorna i Norge och tycker att man ska begränsa mobilanvändandet de första dagarna med bebisen.

– För att kunna se barnets signaler så är det bra ju tidigare man börjar. Just anknytningen, att hålla den nära och se hur den reagerar på olika saker och hur den agerar.

Du håller med dina norska kollegor?

– Ja, vi har pratat om det på BB. Jag tycker att fokusera på bebisen de första dagarna. När den sover kan man ju öppna sin Iphone eller titta på teven. Just de första dagarna är det bra att ha bebisen nära. Har inte mamman det så kan partnern ha det, säger Helen Österdahl.

Så här skriver några av P4 Värmlands lyssnare på vår Facebooksida:

Ulla-Cais Johansson:

Vad är viktigast, dina vänners uppdateringar eller dina barn? Telefonen kan man kolla när barnen sover!!

Cecilia Jonasson:

Vem orkar hålla ögonkontakt med en bebis upp emot 12h per dygn? Självklart anser jag att man ska titta ner på bebisen och hålla ögonkontakt då och då, men det kanske också är en stund för mamman att få koppla av och kolla på nyheter, scrolla igenom Facebook eller titta på ett avsnitt av en serie.

Louise Uhlin:

Jag skulle vilja träffa den mamma som orkar ligga och titta på sin bebis i alla timmar man måste amma där i början. Det gjorde inte jag, för jag blev så fruktansvärt uttråkad och understimulerad.

Klara Nordblad: 

Njut av bebisen mobilen finns kvar. Vad kan vara mer intressant än ditt lilla barn? Det säger tjoff och sen vill de inte umgås med dig lika mycket. Så passa på å njut!

Peter Korpelin:

Sunt förnuft säger väl allt, man borde väl kunna förstå när det är läge att kolla igenom sin telefon?! Men sen tycker ja att alla sköter sig väl själv, varför ska alla andra säga och tycka hur just jag eller min sambo ska göra?!