Hög säkerhet vid rättegången om Ikea-morden

1:57 min

Idag hålls rättegången mot den 36-årige man som står åtalad för morden på en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikea i Västerås i augusti. Säkerheten är hög, rättegången hålls i tingsrättens säkerhetssal och alla besökare får genomgå säkerhetskontroll.

Det är ett uppmärksammat fall vilket påverkar förutsättningarna för rättegången, berättar lagman Per Kjellsson, chef för Västmanlands tingsrätt och domare i målet.

– Utöver det speciella med att det faktiskt rör mord så är det ju massmedias bevakning och säkerhetsfrågor kring en sådan här rättegång och även att kunna ge utrymme åt allmänheten att få möjlighet att lyssna på rättegången, säger Per Kjellsson.

– Vi har beslutat om en säkerhetskontroll, och det innebär ju att alla blir visiterade innan de kommer in hit och sedan kommer det att finnas polis på plats både utanför och innanför.

36-åringen har erkänt dådet och sagt att offren hade valts ut slumpvis. Han försökte efteråt ta sitt eget liv och skadades svårt men överlevde. Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som slår fast att han inte begått morden under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Det har varit en omfattande förundersökning, den är på över 250 sidor, ett stort antal vittnen har hörts, polisen har granskat övervakningsfilmer och tagit fram teknisk bevisning. Men rättegången väntas däremot gå snabbt.

– Om det går som det ska så bör vi vara klara en och samma dag men det kan alltid inträffa saker så vi har en reservdag på fredag också.

Ett frågetecken inför rättegången har varit den åtalade mannens hälsotillstånd, det krävs att han är tillräckligt återställd för att kunna medverka, men nu ser det ut som om det kommer att gå.

– Den senaste informationen jag har fått det är att det ska vara möjligt att transportera hit honom, det beskedet har jag fått via försvararen av en doktor som har gjort den bedömningen, säger Per Kjellsson.