Pappan tjänar för lite - familj i Alby utvisas

2:06 min

Den som får avslag på sin asylansökan men som har ett jobb kan söka om arbetstillstånd. Men bara drygt en tredjedel får stanna. I dag utvisas familjen Shabani i Alby.

– Två år här i Sverige, vi försökte göra allting och sedan skickar de oss bara tillbaka. Vi har byggt upp vårt liv här här, vi vill vara i Sverige. Han tycker att han är lurad, säger 14-åriga Mattias Shabani när han översätter sin pappas ord.

Vi ses på Grindtorpsskolan i Alby där Mattias och hans tvillingbror Samuel har gått i två år. De har lärt sig svenska och fått massor av kompisar. Men i dag utvisas de till Albanien.

Historien om familjen Shabani börjar i Albanien, där föräldrarna är födda. Mattias och Samuel är uppväxta i Grekland. För två år sedan kom familjen till Alby och då sökte de asyl. Migrationsverket sa nej. Eftersom både pappan och mamman har jobb sökte de om arbetstillstånd. Men för några veckor sen kom beskedet från Migrationsverket: avslag.

Anledningen är att pappan tjänar för lite. För att få arbetstillstånd krävs att lönen är kollektivavtalsenlig. Och det är därför pappan känner sig lurad. Han har tjänat 19 500 kronor, fackförbundet Byggnads tycker att han borde tjäna 32 000 kronor.

– Det är regering och riksdag som har bestämt hur lagen ska se ut. Det är för att man inte ska riskera att det sker någon dumpning av löner eller att personer utnyttjas till att jobba till underlön, säger Fredrik Magnusson som är jurist på Migrationsverket.

– Det är en slags omsorg om arbetstagarna och villkoren på arbetsmarknaden, fortsätter han.

Familjen Shabanis historia är inte ovanlig. Bara 100-200 personer varje år har under de senaste åren fått stanna i Sverige med arbetstillstånd efter att först ha fått nej på sin asylansökan, visar Migrationsverkets statistik.

Anledningen är just de höga kraven på inkomst, menar Catharina Calleman som är professor i arbetsrätt och forskar runt det här.

För familjen Shabani känns det jobbigt att ryckas bort från livet i Alby. De hoppas att kunna återvända hit snart eftersom föräldrarna har möjlighet att söka arbetstillstånd igen från Albanien.