Chefredaktör för Samefolket fick inget alternativ till att sluta

3:18 min

Enligt styrelsen för tidningen Samefolket fick chefredaktören Katarina Hällgren ta ställning till de nya arbetsuppgifterna som skulle ge tjänsten en mer affärsutvecklande karaktär. Men Katarina Hällgren själv menar att hon inte alls fick några alternativ till att sluta.

- Vi har haft en facklig förhandling som handlade om min uppsägning och där har vi ingått ett avtal, så på papperet är vi överens, men när man står inför en förhandling som handlar om att man blir uppsagd, har man som anställd inte så stor chans, säger Katarina Hällgren.

Enligt Stiftelsen Samefolkets ordförande Victoria Harnesk fick Katarina Hällgren de nya arbetsuppgifterna, om att chefredaktören skulle ha en mer affärsutväcklande roll, presenterade för sig.

- Vi har ju haft med facket, vi har förhandlat och vi har diskuterat med Katarina själv också om vad som kan förväntas i framtiden och hon har fått ta ställning till den typen av arbetsuppgifter, säger Victoria Harnesk.

Men att Katarina Hällgren skulle ha fått något annat alternativ till att sluta håller hon inte alls med om.

- Jag har inte uppfattat att jag fått ta ställning till den här typen av arbetsuppgifter. Om det hade varit så, så borde den här förhandlingen rimligtvis handlat om ändringar i min tjänst, men nu handlade förhandlingen om att säga upp mig, säger Katarina Hällgren.

Bakgrunden till uppsägningen ska enligt Victoria Harnesk vara Samefolkets ekonomiska problem, som man försökt lösa i många år, något som Katarina Hällgren inte trott skulle få de här konsekvenserna.

- Vi har ju kämpat med alldeles för små resurser. Vi har fått det att gå ihop trots väldigt små resurser och jag upplever inte att underskottet varit alarmerande och tidningen är inte konkursmässig, säger Katarina Hällgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio