Afrosvenskarnas riksförbund: "SVT är inte alltid uppdaterat när det gäller rasism"

1:05 min

Efter rasistdådet på en skola i Trollhättan i torsdags har Sveriges Television kritiserats för sitt språkbruk i rapporteringen. Idag träffade Afrosvenskarnas riksförbund SVT:s divisionchef Anne Lagercrantz.

Kritiken framfördes i ett öppet brev i söndags av en koalition bestående av Afrosvenskarnas riksförbund och ett tiotal andra organisationer.

Enligt brevet har SVT reproducerat den rasistiska idén att bara vita kan vara svenskar, bland annat genom att säga att Kronans skola i Trollhättan har "få svenska barn".

Organisationerna begärde ett möte med SVT:s ledning om detta, och idag fick de alltså träffa SVT:s nyhets- och sportdivisionschef Anne Lagercrantz.

Kitimbwa Sabuni från Afrosvenskarnas riksförbund säger att de fick ventilera frågan om språkbruk och att de ska fortsätta samtalen om hur uppdaterade vokubulär kan se ut.

Sabuni upplever att det finns en vilja från SVT:s håll och att saker har gjorts men säger att man ska vara på sin vakt när det gäller hur man uttrycker sig. Anne Lagercrantz kunde inte lämna någon kommentar idag men har tidigare sagt att hon tycker att termerna blev fel i inslagen.