Alliansen kräver städning efter EU-migranter

4:18 min

På flera platser i Gävle kommun ligger stora högar med skräp efter de EU-migranter som tillfälligt bott i Gävle. Allianspartierna i Gävle kräver nu att kommun städar upp på dessa platser. 

Det är bland andra Helene Åkerlind (FP) som är kommunalråd i opposition och en av de som nu driver frågan om städningen efter EU-migranterna.

– Det är jätteskräpigt. Det finns alltifrån barnvagnar, kundvagnar, däck, halva bilar, soffor, bord och stolar. Det finns allt möjligt kvar ute i naturen som måste forslas bort, säger Helene Åkerlind.

Vilka platser handlar det om?

– Dels ute på Alderholmen men också längs med järnvägen norrut, där har de ju också lämnat hemskt mycket skräp. Det är kommunens mark och man måste som markägare ha sin mark städad. Det skulle Gävle kommun ställa krav på enskilda personer. Så första steget är att städa upp.

Varför måste skräpet bort omgående?

– Vi hade ett möte med de rödgröna partierna som styr i vår kommun i maj då vi diskuterade hur vi skulle hantera den här situationen. Ingenting har hänt sedan maj, och nu måste någonting hända innan det blev vinter och snön kommer, de rödgröna måste ta initiativ i de här frågorna.

Alliansen och Sverigedemokraterna har ju möjlighet att köra över de rödgröna partierna i den här frågan på kommunstyrelsemötet i dag. Kommer ni göra det?

– Vi hoppas på det. Den här frågan är väckt och vi hoppas att den vinner gehör och vi hoppas att Gävle kommun redan imorgon börjar städa så att vi inte har miljöfarligt avfall eller avfall överhuvudtaget på de här platserna. Det är farligt både för människor och djur som det ser ut nu.

Men är ni beredd att i samarbete med SD driva igenom den frågan eller vill ni ha de rödgröna med på tåget?

– Jag hoppas att alla är med för jag tror att alla i Gävle kommun vill ha en ren och snygg stad.

Vad vill ni göra för att på längre sikt komma till rätta med problemet?

– Kommunen måste ta fram en handlingsplan för det. Vi har fri rörlighet inom EU och man har all rätt att komma till Sverige och vara här i tre månader och försörja sig, det är inte det jag vill förhindra men är man på kommunal mark så måste vi förhålla oss till det. Och blir det nedskräpat så måste vi som alla andra markägare städa upp och ta kostnaderna för det.

Vad kostar det att städa upp på de platser som är skräpiga i dag?

– Jag har ingen aning men det är en fråga som man får svara på sen. Men som markägare måste man ta de kostnaderna, säger Helene Åkerlind.