MSB startar hemlig avdelning i informationskrig

1:48 min

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har startat en hemlig avdelning för att hantera så kallade informationskampanjer från andra stater och organisationer.

Ett exempel på sådana här aktiviteter kan man se i konflikten mellan Ryssland och Ukraina, säger Mikael Tofvesson, som är chef för enheten.

– Vi har lärt oss en hel del om vad stater har i sin verktygslåda och vad de kan göra mot varandra. Allt från att blockera kommunikation från sin motståndare till att överösa andra befolkningar med sina budskap för att få ett överläge i uppfattningen om en händelse. Men Sverige är inte utsatt på den nivån.

Varför behövs då era insatser?

– För att det här är någonting som utvecklar sig och det är en förmåga vi måste ha. Det är en realitet i samhället i dag att stater använder detta mot varandra.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har rekryterat specialister med olika språkkunskaper för att identifiera och hantera informationskampanjer som riktas mot Sverige.

Ett exempel på en sån kampanj är den ryska sajten Sputnik, som i våras började producera nyhetstexter på svenska.

Skribenterna som skriver på svenska för sajten är främst svenskspråkiga ryssar.

Försvarsanalytikern Johan Wiktorin säger till Dagens Nyheter att det långsiktiga målet med svenskspråkiga satsingen är att "destabilisera Sverige".

Även IS har bedrivit framgångsrika kampanjer i Sverige enligt Mikael Tofvesson.

– Onekligen har de varit framgångsrika i att nå utsatta grupper eftersom de lyckas få folk att åka ner och slåss för deras sak. Till och med begå självmord vilket de gör med självmordsbombningarna.