Lånen som inte syns vid en kreditupplysning

2:15 min

I dag är det möjligt att ta flera parallella snabblån utan att det upptäcks vid en kreditupplysning. Flera av kreditupplysningsregisterna samlar bara in information från bankerna samt uppgifter om lån som redan har förfallit.

Det gjorde det möjligt för Maria att ta 19 olika lån för drygt två miljoner kronor. Pengar som hon inte har råd att betala tillbaka.

Så här berättar Maria själv om hur hon efter att ha hamnat i spelberoende förlorade kontrollen över sin ekonomi. 
– Jag gick in på nätet och googlade och hittade massor av företag som beviljade mig lån. Just då var det ju bra för mig men så här i efterhand så var det ju helt galet, säger Maria.

Alla snabblån syns inte vid en kreditupplysning. Det här beror på att flera kreditupplysningsbolagen endast har information om lån som är tagna i traditionella banker och skulder som redan har förfallit. Det kan göra det svårt att upptäcka om en person är på väg in i skuldsättning. Det menar Magnus Sjögren är styrelseordförande för snabblåneföretagens branschorganisation Svenska Konsumentkreditföretagen SKEF. 
– Om en person uppvisar en påbörjan till ett dåligt beteende hos en kreditgivare och sedan kommer tillbaka dit så kan man fånga upp det. Problemet är att det finns så många kreditgivare att den som vill låna ständigt kan vända sig till nya. Det gör att vi inte har möjlighet att se vilken typ utav mönster som de här personerna har, säger Magnus Sjögren.

Kreditupplysningar om privatpersoner används som underlag för miljontals lån och kreditköp. De begärs ut för att bedöma en kunds återbetalningsförmåga genom att bland annat ge information om en persons lån och betalningsanmärkningar. Men idag finns det inget kreditinformationsbolag som samlar in uppgifter från alla snabblåneföretagen och inte heller något som direkt kan avslöja om en person börjar att ta flera olika lån under en kort period. Systemet bygger därför på att kunden själv att redogöra för alla sina skulder, det menar Malin Omberg Finansinspektionen.  
– Om inte kunden uppger sanna uppgifter så har företaget egentligen ingen möjlighet att kontrollera om uppgifterna inte stämmer, säger Malin Omberg.

Maria som hamnade i ett spelberoende valde att inte berättade om alla sina skulderna för att hon skulle få fortsätta hon att låna pengar. För henne tog det stopp först när hon hade en skuld hos varje snabblåneföretag som hon kunde hitta. I efterhand önskar hon att det hade varit möjligt att upptäcka att hon förlorat kontrollen innan hon hamnat i svår skuldsättning.

Åke Dahlqvist från kreditinformationsbolaget UC menar att det finns tekniska lösningar som skulle göra det möjligt att komma åt problemet men det skulle kosta mycket pengar att genomföra. Pengar som han inte vet om någon är beredd att betala.
– Det finns exempel på att folk gör det här, det gör det. Det är givetvis tragiskt för de personerna. Det måste man givetvis försöka att täppa till. Frågan är bara hur mycket man kan bygga för ett fåtal personer. Det är en balansgång, tyvärr är det ju så, säger Åke Dahlqvist.

Maria heter egentligen något annat.