President får sitta ytterligare en mandatperiod

1:06 min

I Kongo-Brazzaville ändras nu lagen efter söndagens folkomröstning, vilket tillåter landets president att väljas ytterligare en mandatperiod.

Valkommissionen hävdar att förslaget fick 92 procent av rösterna, men oppositionen protesterar och pekar på valfusk.

Det fyndiga uppropet #sassoufit på sociala medier i Kongo-Brazzaville verkar inte ha fått något genomslag.

President Denis Sassou-Nguesso som styrt landet i 31 år under den senaste 36 åren är en av de ledare i Afrika som suttit längst vid makten.

Stora delar av den politiska oppositionen bojkottade folkomröstningen som nu gör att presidenten kan väljas en tredje mandatperiod.

Sassoufit är en ordlek på franska som spelar på presidentens förnamn Sassou och "ca suffit" - vilket betyder ungefär "det räcker nu".

Trots att valdeltagandet sägs ha varit ganska lågt i huvudstaden Brazzaville och i landets näst största stad Pointe-Noire, så uppger valkommissionen att 72 procent av väljarna valde att rösta.

Oppositionen menar att det handlar om fusk och kräver att folkomröstningen ogiltigförklaras.

I ett uttalande förkastade oppositionskoalitionen Frocad omröstningen och krävde att planen dras tillbaka.

– Vi kommer att upprätthålla civil olydnad tills den planerade författningen dragits tillbaka, sade talesmannen Guy-Romain Kinfoussia.

Oppositionsledaren Clement Mierassa kallar resultatet en "bluff".

– Utifrån vad vi kunde se på valdagen så är uttalandet om att valdeltagandet var mer än 72 procent extremt skandalös, säger han.

Kongo-Brazzaville är bara ett i raden av länder i regionen som ändrar valreglerna för att tillåta presidenten att sitta längre.

I protester förra veckan dödades fyra personer i Kongo-Brazzaville då polisen öppnade eld mot dem.