Skärpta finska asylregler avskräcker flyktingar

1:47 min

Antalet flyktingar från Sverige till Finland har den senaste veckan minskat, samtidigt som fler flyktingar återvänder till Sverige från Finland. Anledningen tros vara skärpta asylregler i Finland.

– Vi får rapporter ifrån regionerna runt om i Sverige att det är färre som tar sig över gränsen från Sverige till Finland, och att det är något fler som återvänder ifrån Finland till Sverige och väljer att söka asyl här i stället, säger Patrik Engström, chef för gränspolisstationen vid nationella operativa avdelningen, NOA.

– En del av dem uppger att de gör det på grund av att man har hört att det ska bli svårare få asyl i Finland, säger Engström.

Under september månad reste som mest 500 - 600 hundra flyktingar om dagen från Sverige till Finland.

Den senaste veckan har gränspolisen märkt en minskning på flera hundra flyktingar om dagen, samtidigt som något fler flyktingar återvänder till Sverige jämfört med tidigare, enligt Patrik Engström.

I förra veckan tog det finska migrationsverket beslutet om att förändra riktlinjerna för flyktingar från Irak som söker asyl i Finland.

Och i veckan började samma riktlinjer gälla för flyktingar från Somalia.

Migrationsverket i Finland menar bland annat att säkerhetsläget har lättat i vissa delar av både Irak och Somalia.

I Irak är säkerhetsläget fortfarande svårt i Bagdad men att det förbättrats i Babilprovinsen, söder om Bagdad, och i staden Kirkuk i norra Irak.

I Somalia har läget förbättrats i huvudstaden Mogadishu, menar det finska migrationsverket.

Dessutom kommer man hädanefter bedöma varje asylsökande på individnivå.

En person kommer inte att garanteras asyl bara för att man kommer från ett visst område.

De flyktingar som nu återvänder till Sverige kommer inte att stoppas vid gränsen.  

– Vi direktavvisar ingen till något annat land som anger att de vill söka asyl i Sverige. Vill de söka asyl så lämnas de till Migrationsverket som får utreda deras asylansökan, oavsett om de har sökt förut, om de har sökt i ett annat Schengenland eller om de kommer direkt från ett annat Schengenland. Det säger Patrik Engström, sektionschef för gränspolisen vid NOA.