Maria fick stora skulder av snabblån

2:54 min

Det är möjligt att låna pengar snabbt från flera olika banker eller företag utan att de som lånar ut pengarna vet om att personen gör så. Och då kan det vara svårt för företagen och bankerna att få tillbaka sina pengar.

Klicka på texten om du vill läsa mer!

Idag är det möjligt för en person att ta flera snabblån från olika ställen. Före lånen görs en kreditprövning för att ta reda på om personen har skulder hos någon annan bank.

Enbart vanliga banker undersöks

Men vid sådana kreditprövningar brukar personalen bara undersöka de vanliga bankerna. Och det betyder att en person som vill låna pengar kan ha en mycket dålig ekonomi utan att det blir känt.

En som helt förlorade kontrollen över sin ekonomi är Maria. Hon lånade mer än 2 miljoner kronor under några månader från många olika ställen.

- Jag gick in på nätet och googlade och hittade massor av företag som beviljade mig lån. Just då var det ju bra för mig men så här i efterhand så var det ju helt galet, säger Maria.

Maria spelade om pengar på olika hemsidor på Internet. Hon blev beroende av att spela och kunde inte sluta trots att hon förlorade massor av pengar.

Alla lån och skulder samlas inte in

Idag finns det inte något kreditprövningsföretag som samlar in uppgifter från alla snabblåneföretag. Så de regler om lån som finns idag säger att den som vill låna, själv måste berätta om alla sina skulder.

Malin Omberg jobbar på myndigheten Finansinspektionen:

- Om inte kunden uppger sanna uppgifter så har företaget egentligen ingen möjlighet att kontrollera om uppgifterna inte stämmer, säger Malin Omberg.