Hon körde rattfull: Att åka fast är det bästa som hänt mig

10 min

I eftermiddagsprogrammet gästade en till synes helt vanlig tjej som för drygt ett år sedan, med över två promille i blodet, körde bil, stoppades och dömdes för grovt rattfylleri.

I dag är hon nykter och räknar noggrant dagarna - ett år och två dagar. Hon harklar sig och börjar berätta sin tabubelagda historia. Hon berättar om det beroende som förföljt henne under några år. Ett beroende som gjorde att gränserna flyttades framåt och styrde hennes kropp. Det hon inte hade gjort för några år sedan gjorde hon den här dagen, dagen då hela tillvaron kastades om.

- Till viss del är detta det bästa som hänt mig, att jag åkte fast. Det är fortfarande mycket skuld och skam men jag är oerhört tacksam att det gick så bra som det gick. Att jag inte skadade någon annan eller mig själv.

Hur var det när du vaknade upp dagen efter?

- Den värsta dagen i mitt liv, utan tvekan. Tänk dig känslan att vakna upp efter en fest och inse att man sagt något man inte borde sagt på personalfesten. Ta den känslan gånger 10 000 ungefär.

Vilken känsla dominerar?

- Framför allt skammen. Skammen över att göra något som känns så fult. Och som är så fel. Hade du frågat mig för fyra år sedan hade jag sagt att jag aldrig i livet skulle köra onykter. Det gör man bara inte hade jag sagt då. Det är en stor skam inför familj, vänner och samhället.

Reagerar du annorlunda idag när du läser och hör om rattfylleri?

- Oj, jag undrar vad det är för stackare. Att läsa om dem som har haft väldigt mycket alkohol i blodet så blir jag berörd och undrar hur den människans historia ser ut. Jag hoppas då bara att det inte har hänt något, att personen inte skadat någon annan människa. det skulle vara min värsta mardröm att jag skulle ha skadat någon när jag körde.

Vilken roll har det spelar för dig att du åkte fast?

- Det blev spiken i kistan för min beroendekarriär. Det fick mig att på allvar inse att jag har ett problem och jag behöver hjälp.

Polisen tar en omedelbar kontakt med den som åker fast för rattfylleri. Det finns, statistiskt sett, ett tydligt samband mellan alkoholproblem och rattfylleri. Hela 70% av de som åker fast har alkoholproblem.

Vad vill du säga till dem som kanske befinner sig i den situation som du befann dig i för drygt ett år sedan?

- Det finns hjälp, ge inte upp! Det finns fantastisk bra hjälp och det finns inget skamligt i att söka hjälp. Att söka hjälp är den största kärlekshandling jag har gjort mot mig själv. Alla åker fast tillslut om man gör en vana av det.