STUDIO ETT TORSDAG 29 OKTOBER

Våld präglar valrörelsen i Turkiet

11 min

Det är fem dagar kvar till valet i Turkiet. Valrörelsen har präglats av motsättningar och våld, närmare 140 människor har dödats i bomdåd mot politiska möten de senaste månaderna och många är skadade. Vår korrespondent, Katja Magnusson, har träffat en ung kvinna som förlorade båda sina ben när en bomb exploderade på ett valmöte.

Hur påverkar  våldet valrörelsen?
Hör Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet

- Jag tittade omkring mig. De till höger och vänster om mig hade förlorat sina liv berättar Lisa.

Alldeles nyss hade folkmassan i Diyarbakir i sydöstra Turkiet dansat och lyssnat på talen. Lisa var förväntansfull och dansade också med sina vänner. När Lisa öppnade ögonen hade människor fallit över henne.

- Men jag visste inte vad som hade hänt mina ben. Jag kände en sådan smärta att jag trodde att de var brutna.

Sen tittade hon på sitt ena ben men hon kunde inte se något ben.

- Jag accepterade att jag hade förlorat ett av mina ben men ville se om det andra benet var kvar och jag sa "snälla, snälla, jag bad till högre makter att jag skulle få ha det kvar". Men när jag såg det så var det i ett ännu sämre skick, köttet hängde bara.

Vi träffas på Lisas gym, hon tränar hårt för att vara redo för att snart åka till Tyskland och få benprotester. Bägge benen är amputerade ovanför knäet.

Det var bara två dagar före valet i juni som sprängladdningar exploderade på pro-kurdiska HDP:s valmöte i Diyarbakir. I valet blev HDP historiskt, för första gången kom ett parti som framför allt stöds av den kurdiska minoriteten in i det turkiska parlamentet med 13 procent av rösterna. Men efteråt återvände våldet till gator och torg i Turkiet,

- Vi vann ju valet och det var efter denna seger som massakrer skedde, fredsmöten bombades, sen har vi sett fler händelser efter valet, säger Lisa.

Självmordsbombare har attackerat unga aktivister i staden Suruc och ett fredsmöte i Ankara, sammanlagt har runt 140 människor dödats och många fler skadats i bombdåden som IS anklagas för att ha utfört. Under sommaren har vapenvilan mellan den kurdiska PKK-gerillan och staten brutits, gerillans baser bombas återigen av turkiskt stridsflyg och PKK har attackerat soldater och poliser. I flera städer här i sydöstra Turkiet bär väggarna spår av skottlossning mellan unga PKK-sympatisörer och polisen.

- Det pågår verkligen ett krig om makten, det är därför de mycket enkelt kan förinta människor, det såg vi bland annat med de här bomberna, säger Lisa.

Lisa går igenom maskinerna för armar, axlar, mage, rygg och hon tränar benen som amputerats ovanför knäna.

Under valrörelsen har oppositionella medier angripits, igår stormade turkisk polis flera tv-stationer med band till imamen Fethullah Gulen som är rival till president Tayyip Erdogan. Människorättsorganisationen Human Rights Watch talar om exceptionella åtgärder från presidenten för att tysta kritiska röster och säger att det inte varit såna dramatiska åtgärder sen militärkuppen 1980. Lisa är medvetet försiktig.

- Om jag skulle namnge någon för dådet så skulle jag kunna bli gripen och häktad, så illa har det gått med landet, tror Lisa.

Drygt tre timmars bilresa bort ligger Adiyaman. En stad med runt 200 000 invånare, som förut mest har varit känd för tobaksodling. Numera är Adiyaman ökänt för självmordsbombare, DNA-test visar enligt myndigheterna att de unga männens som angripit politiska möten kommer just härifrån. Bagaren Ercan Gönder minns hur han reagerade när han hörde om explosionerna vid mötet i Diyarbakir.

- Då bomberna sprängdes och då vi såg det så blev vi helt förfärade, vi förbannade det, vi mådde riktigt dåligt.

Det Ercan då inte visste var att hans egen kusin skulle bli misstänkt för bombdådet som dödade fyra personer och skadade Lisa och hundratals andra. Historien om kusinen Orhan går några år tillbaka, när den unge mannen började be mer än förut och ofta gick till tehuset Islam. Orhan bytte klädstil, han bar beige långskjortor och ville inte sitta bredvid sina kvinnliga kusiner. Ercan, Orhans föräldrar och flera andra familjer blev oroliga.

- Vi gick till polisen och vi klagade till polisen på barnens beteenden och vi kunde se att Orhans klädstil och retorik fullständigt hade ändrat sig i förhållande till vad han var, plus att vi hört saker och ting från folk runtomkring oss och det gjorde oss bekymrade, därför gick vi till polisen och anklagade våra egna släktingar, säger Ercan.

Flera familjer var rädda för att unga män i Adiyaman var på väg att radikalseras.

-Polisen kallade in Orhan till förhör, och sa till honom att hans familj har berättat såna saker om honom, han svarade på ett klassiskt sätt att min familj tillhör den alevitiska minoriteten som inte är känd för att vara så religiös, därför tycker de att det är obehagligt att jag studerar koranen och ber. Polisen sa att det är inget fel med det, det är ingen synd.

Hösten 2014 försvann Orhan, spåren ledde till Syrien. I juni i år kallades familjen till polisen och fick veta att Orhan hade gripits och att övervakningsfilmer tydde på att han placerat bomberna på valmötet i Diyarbakir.

- Då vi hörde det blev vi ännu mer förstörda och chockade, vid den tidpunkten tänkte jag att jag skulle döda Orhan, säger kusinen.

Familjen är kurdisk och Ercan är volontär i det pro-kurdiska partiet HDP som hans egen kusin attackerade.

Efter att Adiyaman beskrivits som ett IS-fäste har medier strömmat till staden, invånarna är rätt trötta på bilden av Adiyaman. Ahmet som inte vill säga sitt efternamn äger ett fik som serverar frukost.

- Vad ska jag tänka, det här är inget Adiyaman förtjänar, det här är inte adiyamans fel, säger Ahmet och klagar på att han fått problem när han lämnat staden med sin bil som har nummerplåten 02 för Adiyaman, så han har köpt en bil med en annan nummerplåt, för det går inte att köra runt med Adiyamannummer längre, tycker Ahmet.

Ahmet stödjer regeringspartiet AKP, och han vill helst inte prata om självmordsbombarna utan beskriva hur allt blivit bättre här under åren då AKP totalt dominerat turkisk politik.

- För 10 år sen var Adiyaman som en by, men tack Gud nu har vi vägar, skolor, sjukhus, moskéer och begravningsplatser, studerande, handippade, fattiga har det bra, säger Ahmet.

I valet i juni förlorade AKP för första gången på 13 år sin majoritet i parlamentet, men fick ändå mer än 40 procent av rösterna. Efter bombdåden i Ankara har regeringen framför allt pekat ut islamiska staten IS, men också sagt att den kurdiska gerillan PKK och vänstergrupper kan vara inblandade. Regeringen anklagar pro-kurdiska HDP för band till terrorister och beskriver valet som ett val mellan stabilitet och terrorism. Ahmet lanserar en teori som jag hört från flera nationalister och regeringsanhängare.

- Det var terrorister, det var HDP själva som gjorde det, påstår Ahmet, som tror att partiet bombat sig självt för att utgjuta mer blod och få fler röster.

Ercan vars kusin misstänks för bombningarna håller inte alls med om den sortens teorier, men han tror inte att kusinen kan ha agerat på egen hand.

- Såklart är han terrorist eftersom han har dödat flera människor, men när vi talar med honom och när vi kikar från hans perspektiv så ser vi en fullständigt lurad person, som har blivit förvandlad till ett monster

Så visar Ercan en bild i sin telefon, det är ett foto av Lisa efter att hon skadades och sitter i rullstol.

- Från första dagen hade jag en bild av Lisa på telefonen säger Ercan, de har aldrig träffats men han har försökt skicka meddelanden till henne för att förklara att han tar avstånd från allt kusinen står för.

I Diyarbakir tränar Lisa pilates, hon gör samma övningar som alla andra i träningsgruppen. Men hon har inget att säga till bombmännen.

- Människor som har fascistiska känslor är inte värda något för mig, de är bara stackare, bombmannen är också bara en individ, på 18-19 år, men en person som är styrd och använd av andra människor. Han betyder ingenting för mig, säger Lisa.

Lisa tänker fortsätta sitt jobb som filmare och göra filmer om kurdiska kvinnor. Snart ska hon få proteserna, men medan vännerna försöker säga att lisa snart kommer att springa fram så är hon realist.

- Jag kanske kommer kunna gå snabbare, men jag kommer inte kunna springa eller dansa, och jag var bra på att dansa säger Lisa.

Katja Magnusson
katja.magnusson@sverigesradio.se